Close sidebar
Close sidebar

Ziua Bărbatului 2023 se sărbătorește pe 19 noiembrie. Care este istoria acestei zi internaționale

Ziua Bărbatului se sărbătorește la nivel internațional începând din anul 2009, până atunci fiind doar manifestări sporadice la nivel local. Comitetul internațional pentru această zi inedită a luat decizia ca bărbații să fie sărbătoriți în data de 19 noiembrie.

Sorin Negru,

Ziua Bărbatului 2023 - care este semnificația acestei sărbători


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Bărbatului 2023. Nu doar femeile au o zi a lor, pe 8 martie, ci și sexul puternic poate să se bucure de mesaje, felicitări și cadouri în ziua de 19 noiembrie.

Ziua Internațională a Bărbatului este o zi globală de conștientizare a problemelor cu care se confruntă bărbații, inclusiv abuzul, lipsa de adăpost, sinuciderea și violența.

Citește și: Ziua Bărbatului 2023 se sărbătorește pe 19 noiembrie. Ce tradiții există în lume pentru această sărbătoare

Ziua Bărbatului este sărbătorită anual pe 19 noiembrie începând din anul 2009. Istoria acestei propuneri merge în urmă până în anul 1992, când a apărut ca proiect al profesorului Thomas Oaster de la Missouri University.

Proiectul a fost reinițializat în 1999 în Trinidad și Tobago, prin inițiativa profesorului dr. Jerome Teelucksingh, lector de istorie la Universitatea Indiilor de Vest. 

Malta, țara cu cea mai lungă tradiție de Ziua Bărbatului

Țara în care se sărbătorește Ziua Bărbatului de cel mai mult timp este Malta, unde au avut loc evenimente în acest sens începând cu 7 februarie 1994.

Potrivit site-ului International Men's Day, petiții pentru Ziua Internațională a Bărbatului au loc din anii 1960, când ziarul New York Times a publicat un articol care spunea că „Mulți bărbați au cerut ca ziua de 23 februarie să fie Ziua Internațională a Bărbatului, echivalentul zilei de 8 martie, care este Ziua Internațională a Femeii"

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Ziua Internațională a Femeii are o vechime de peste 100 de ani, fiind inaugurată în 1909, iar bărbații au început să se simtă "discriminați" că nu au o zi a lor, pe măsură ce femeile au cerut egalitate în drepturi cu bărbații. 

 

Poster pentru Ziua Bărbatului 2023

[Sursa foto: International Mens Day]

Ziua Bărbatului 2023, celebrată inițial în 7 februarie

Începând din anii 1970 au apărut solicitări internaționale tot mai persistente pentru crearea Zilei Internaționale a Bărbatului, sub forma unor întrebări retorice despre egalitatea de gen.

„De ce au femeile o sărbătoare internațională și nu bărbații?”- au spus petiționarii.

În ultimele decenii, a existat o serie de încercări de a înființa Ziua Bărbatului în mai multe individuale- Canada, Franța, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China.

În timp ce micile sărbători de această natură au fost celebrate local și sporadic, ele nu au beneficiat de publicitatea necesară pentru a ajunge la părțile interesate din străinătate și, prin urmare, inițiativele nu au fost continuate.

La începutul anilor 1990, de exemplu, organizațiile din Statele Unite, Europa și Australia au organizat mici evenimente în februarie, la invitația profesorului Thomas Oaster, care a condus Centrul Missouri pentru Studiile Bărbaților de la Universitatea din Missouri, din Kansas City.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Cu toate acestea, doar Asociația Malteză pentru Drepturile Bărbaților a continuat să organizeze evenimentul în fiecare an, în 7 februarie.

Fiind singura țară rămasă care încă păstra tradiția, Comitetul AMR din Malta a votat în 2009 pentru a muta data sărbătorii la 19 noiembrie, la cererea organizatorilor Zilei Internaționale a Bărbatului din Australia.

Poster pentru Ziua Bărbatului 2023

Ziua Bărbatului 2023- care este sensul acestei sărbători

Obiectivele propuse pentru Ziua Internațională a Bărbatului includ:

- concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților
- îmbunătățirea relațiilor de gen
- promovarea egalității de gen și evidențierea modelelor masculine pozitive
- este o ocazie prin care bărbații pot evidenția discriminarea împotriva lor în anumite culturi sau comunități
- bărbații pot să-și sărbătorească realizările și contribuțiile pozitive pentru comunități, locuri de muncă, prietenii, familii, căsătorii și îngrijirea copiilor.  

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI