Ziua Crucii 2021: Astăzi, 14 septembrie 2021, este sărbătoare mare în calendarul ortodox: Înălţarea Sfintei Cruci. În această zi se ţine post.

În popor, această sărbătoare se mai numeşte şi Ziua Crucii şi este considerată dată ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie şi zi de post pentru creştin-ortodocşi.

Citeste si: Sărbătoare 14 septembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Sfintei Cruci?

Ea vine la 6 zile după o altă sărbătoare cu cruce roșie, Sfânta Maria Mică.

Ziua Crucii 2021- Înălţarea Sfintei Cruci - zi de post
Ziua Crucii 2021- Înălţarea Sfintei Cruci - zi de post

Înălţtarea Sfintei Cruci 2021 sau Ziua Crucii 2021 este zi de post

De Ziua Crucii se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Citeste si: Hemoglobina – ce este, functii, afectiuni asociate, tratament- catena.ro

Citeste si: Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me- wowbiz.ro

Citeste si: Apariție surpriză pe Arena Națională. Actorul Chris Hemsworth a fost bateristul lui Ed Sheeran, la concertul din București- antena3.ro

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșilor li se recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului.

În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.

Citeste si: Ce sărbătoare este pe 14 septembrie? Calendar ortodox

Ziua Crucii - Înălţarea Sfintei Cruci - zi de post
Ziua Crucii - Înălţarea Sfintei Cruci - zi de post

Tot în această zi, preotul sfinţeşte via şi butoaiele de vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi acum.

Ei trebuie păstraţi că ofranda pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutura şi muzica.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, la biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.

Citeste si: De unde și cum a început ideea Ilenei Sterp de a scoate zahărul din alimentație pentru o lună de zile. “Sper să pot să duc la final luna asta.”- kfetele.ro

Citeste si: Valul de căldură continuă! Zeci de județe în alertă, temperaturile ating cote alarmante- radioimpuls.ro

Citeste si: Viaductul Millau: Cum a schimbat cel mai înalt pod din lume harta Europei. „O minune a lumii moderne”- antena3.ro

Citeste si: Rugăciune pentru părinţi

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peştele. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Rugăciune de Ziua Crucii/ Înălţarea Sfintei Cruci

Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită
Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si