Close sidebar
Close sidebar

1 noiembrie 2023: Ziua Tuturor Sfinților. Ce semnificație are această sărbătoare, denumită și Luminația, pentru catolici?

Ziua Tuturor Sfinților, denumită și „Luminația” sau „Ziua Morților”, este sărbătorită pe data de 1 noiembrie 2023. Iată ce semnificație are sărbătoarea pentru catolici!

Ana-Maria Costea,

Pe data de 1 noiembrie toți creștinii sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinților


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 1 noiembrie 2023 toți creștinii sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinților. Sărbătoarea are loc în fiecare an pe exact aceeași dată.

Sărbătoarea Tuturor Sfinților este cunoscută și sub denumirea de „Toți Sfinții” și „Luminația”. Este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. Acest este o sărbătoare a morților, potrivit calendarortodox.ro

Credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Mureș, celebrează sărbătoarea în fiecare an pe data de 1 noiembrie.

Sărbătoarea Tuturor Sfinților este cunoscută și sub denumirea de „Toți Sfinții” și „Luminația”

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023: Principalele sărbători religioase din această lună

Ce semnificație are Ziua Tuturor Sfinților pentru catolici, celebrată pe 1 noiembrie 2023?

Ziua Tuturor Sfinților, Luminația, este cunoscută în popor și sub denumirea de „Ziua Morților”. Aceasta este o sărbătoare celtică adusă de catolici în Nord-Vestul și Sud-Vestul teritoriului Românesc.

În bisericile occidentale, cea Romano-catolică, Anglicană, dar și cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinților este celebrată pe 1 noiembrie în calendarul gregorian.

Spre deosebire de acestea, în bisericile orientale, adică cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, corespondentul acestei sărbători este în prima duminică după Rusalii, regăsit sub denumirea de Duminica Tuturor Sfinților.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Cu ocazia acestei sărbători, preoții romano-catolici, greco-catolici și ortodocși țin slujbe pentru pomenirea celor trecuți în lumea de dincolo.

Câteva dintre simbolurile Zilei Tuturor Sfinților/Zilei Morților sunt lumânările, candelele și florile. Cel mai puternic simbol dintre toate este lumânarea.

Potrivit unui călugăr franciscan, citat de sursa menționată anterior, Luminația sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților este „o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi”.

Ziua Tuturor Sfinților este o sărbătoare a morților

Citește și: Calendar ortodox 31 octombrie 2023: Ce sărbătoare este azi?

Tradiții și obiceiuri de Ziua Tuturor Sfinților

În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, dar unii creștini ortodocși aleg să sărbătorească Ziua Morților nu pe data de 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Tradiția spune că în noaptea Zilei Tuturor Sfinților, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar cei plecați dintre noi ne pot vizita, doar în această noapte. Indiferent de religia pe care o au, credincioșii ies în întâmpinarea rudelor și prietenilor trecuți în lumea veșnică, cu flori și lumânări.

Tradiția Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice spune că o parte din sufletele celor adormiți care nu au fost sfinți ajung în purgatoriu unde se curăță de păcate pentru ca apoi să poată intra în rai. 

La cererea familiilor, preoții ortodocși vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposatului.

Cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinților, credincioșii merg la cimitir, la mormintele celor apropiați care s-au dus în ceruri și au grijă de patul de veci al acestora: smulg și aruncă buruienile, mătură și spală mormântul, se primenește crucea, se pun flori, candele și lumânări.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI