Close sidebar
Close sidebar

10 mituri din stomatologie, demontate de specialiști. Detartajul nu strică dinții

În domeniul îngrijirii dentare, există numeroase mituri și idei greșite care adesea duc la confuzii în ceea ce privește cele mai bune practici pentru menținerea sănătății dinților și gingiilor. Iată care sunt zece dintre cele mai întâlnite mituri, demontate de specialiști.

Alis Pop,


DISTRIBUIE
acest articol

Zahărul este singura cauză a cariilor

Deși adesea blamat, zahărul nu este singurul vinovat în apariția cariilor. De fapt, aciditatea rezultată din descompunerea carbohidraților de către bacteriile orale stă la baza apariției cariilor, nu doar zahărul. Băuturile acidulate și citricele pot fi la fel de nocive, erodând smalțul dentar și deschizând calea cariilor.

Detartrajul strică dinții

Departe de a fi dăunător, detartrajul dentar este vital pentru sănătatea orală pe termen lung. Această procedură îndepărtează eficient placa și tartrul din zonele inaccesibile periajului zilnic, prevenind afecțiuni gingivale și menținând integritatea dinților.

Spălatul pe dinți mai tare înseamnă dinți mai curați

Contrar intuiției, un periaj agresiv nu este sinonim cu o igienă superioară. Specialiștii recomandă o abordare delicată, utilizând o periuță cu peri moi și efectuând mișcări circulare blânde pentru o curățare eficientă.

Ar trebui să îți periezi dinții imediat după ce mănânci

Periajul imediat după consumul de alimente acide poate dăuna smalțului temporar fragilizat. Se recomandă o pauză de 30 de minute, permițând salivei să neutralizeze acizii și să reîntărească smalțul dentar.

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Ar trebui să clătești gura cu apă imediat după periaj

Clătirea imediată cu apă după periaj îndepărtează fluorul benefic din pasta de dinți. În loc de asta, optaează pentru o apă de gură cu fluor pentru a prelungi efectul protector al pastei de dinți.

Dacă sângerează gingiile, trebuie să oprești folosirea aței dentare

Sângerarea ocazională nu trebuie să te descurajeze.

Continuarea utilizării corecte a aței dentare este esențială pentru eliminarea plăcii bacteriene și reducerea inflamației gingivale în timp.

Albirea dinților deteriorează smalțul

Sub supravegherea unui specialist, procedurile de albire profesională sunt sigure pentru smalțul dentar. Totuși, produsele de uz casnic necesită atenție, putând cauza sensibilitate dacă nu sunt utilizate conform indicațiilor.

Trebuie să mergi la dentist doar dacă te dor dinții

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Vizitele regulate la stomatolog sunt cruciale, chiar și în absența durerii. Multe probleme dentare evoluează silențios, iar controalele periodice permit depistarea și tratarea timpurie a acestora, prevenind complicații ulterioare.

Dinții de lapte nu sunt importanți pentru că oricum cad

Dinții temporari joacă un rol vital în dezvoltarea copilului. Ei facilitează nutriția adecvată, ghidează poziționarea dinților permanenți și contribuie la vorbire. Neglijarea lor poate avea consecințe pe termen lung.

Guma de mestecat este un substitut bun pentru periajul dentar

Deși mestecatul gumei fără zahăr stimulează salivația și ajută la îndepărtarea resturilor alimentare, aceasta nu poate înlocui eficiența periajului și a folosirii aței dentare în eliminarea plăcii bacteriene.

Dincolo de mituri, știința stomatologiei oferă soluții eficiente pentru un zâmbet impecabil. Aplicând aceste cunoștințe în rutina ta de îngrijire orală, vei cultiva o sănătate orală robustă, reflectată într-un zâmbet strălucitor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI