Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | A treia zi de război Rusia-Ucraina. Aproape 200 de morți dintre civili, inclusiv 3 copii. Bloc turn, lovit de o rachetă

A treia zi de război declanșat de Rusia în Ucraina. S-au dus lupte grele pe străzile din Kiev la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Corespondenţii agenţiilor de presă străine au transmis de-a lungul nopții că au auzit mai multe explozii puternice în Capitala sub asediu. Un bloc turn de locuințe din cartierul kievean Zhuliany a fost lovit sâmbătă de proiectile (vezi video mai jos).

Sorin Negru,

Bloc de locuințe din iev, distrus parțial de bombardamente

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Lupte grele s-au dus sâmbătă dimineața pe străzile din Kiev, spune guvernul ucrainiean într-un comunicat de presă citat de agenția de presă ucraineană Interfax. „În acest moment, există lupte pe străzile orașului nostru”, au transmis autoritățile de la Kiev. Locuitorii sunt avertizați să rămână în adăposturi și să nu se apropie de ferestre sau balcoane, potrivit BBC News.

Citeste si: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ieşit pe străzile Kievului: „Suntem aici să apărăm Ucraina”

UPDATE 19.00. Trupele ruseşti au aruncat în aer un baraj construit de Ucraina, care tăia importantul canal din nordul Crimeii de la râul Nipru, întrerupând aprovizionarea cu apă a Crimeii din 2014, a anunţat sâmbătă canalul de televiziune militar Zvezda, potrivit DPA.

Citeste si: VIDEO| Mobilizare fără precedent a românilor pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

Locuitorii din Kiev nu mai au voie să iasă pe străzi după ora 17.00. Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat sâmbătă, în a treia zi a invaziei ruse a Ucrainei, o înăsprire a interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în capitala ucraineană.

”Toţi civilii care se vor afla în stradă în timpul interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii vor fi considerate membre ale unor grupuri de sabotaj şi de recunoaţtere a inamicului”, precizează primarul Kievului.  

UPDATE 17.00. Toate unitățile ruse din Ucraina au primit ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters.

Citeste si: Orice persoană care se află pe stradă după ora 17.00 va fi tratată drept un inamic, anunţă primarul Kievului, Vitali Kliciko

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agenţiile internaţionale de presă.

''Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei'', a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării rus.

UPDATE ORA 16.30 Spaţiul aerian al României, închis începând cu ora 15:00 pentru aeronavele operatorilor din Federaţia Rusă.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a închis, începând cu ora 15:00, spaţiul aerian al României pentru toate zborurile regulate ale operatorilor înregistraţi în Federaţia Rusă, informează AACR printr-un comunicat.

UPDATE 16.00 . Rusia închide parțial acccesul la Marea Neagră. Serviciul ucrainean al poliţiei de frontieră a anunţat sâmbătă că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie. ''Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă'', spun oficialii de la Kiev.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Vineri, Ucraina a anunţat că Rusia a lovit două nave comerciale în apropiere de portul ucrainean Odesa din sudul ţării, la o zi după ce Rusia a început o invazie la scară largă în Ucraina. 

UPDATE. 14.45. Forțele ruse se află acum la doar 30 de kilometri de centrul Kievului, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. De asemenea, el a avertizat Rusia că victimele sunt „probabil să fie mai multe decât cele anticipate sau recunoscute de Kremlin”.

Citeste si: El este supranumit ''fantoma din Kiev”. Pilotul ucrainean a doborât șase avioane de luptă rusești

Potrivit celei mai recente actualizări de informații din partea ministerului UK, „Rusia nu a câștigat încă controlul asupra spațiului aerian deasupra Ucrainei, reducând considerabil eficacitatea Forțelor Aeriene Ruse”. Se spunea că „Forțele armate ucrainene continuă să opună rezistență fermă în toată țara”. 

Citeste si: Ucraina cere intrarea de urgență în UE

UPDATE 14.30. Două avioane rusești au fost doborâte în apropierea capitalei Kiev, potrivit informațiilor publicate de CNN. Cele două aeronave transportau echipamente și soldați din armata rusă.

Citeste si: O primă fractură în Parlamentul lui Putin. Un deputat rus cere încetarea războiului: "Noi am votat pentru pace, nu pentru război"

UPDATE 14.00 . Zelensky a spus că Ucraina a „deraiat” planul de atac al Rusiei. Președintele Volodimir Zelenski a susținut un nou briefing de presă sâmbătă și a declarat că Ucraina va triumfa în fața forțelor rusești. El a precizat că forțele guvernamentale controlează în continuare Kievul și „punctele cheie din jurul orașului", conform The Guardian. 

UPDATE 13.40. Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale.

UPDATE 13.00. Forțele armate ruse au distrus 821 de obiective de infrastructură militară de pe teritoriul Ucrainei, a declarat Igor Konașenkov, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, într-un briefing organizat sâmbătă, relatează Interfax. 

UPDATE 12.00 Bilanțul provizoriu al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit autorităților de la Kiev. Sunt 198 de morți din rândul populației civile, dintre care 3 copii. Numărul răniților a depășit 1100 după trei zile de invazie rusească, dintre care peste 20 de copii. 

UPDATE 11.20. Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, spune că 35 de persoane au fost rănite în luptele de peste noapte la Kiev. Printre răniții din bombardamente sunt și doi copii, a spus primarul Capitalei. Nu este clar dacă bilanțul se referă doar la civili. El a adăugat că în prezent nu există o prezență militară rusă majoră la Kiev, dar a spus că grupurile de sabotori ruși sunt active. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Fostul campion la box Vitali Klitschko  este pregătit să apere Kievul cu arma în mână

Citeste si: Forţele ruse ar fi capturat oraşul Melitopol, din sud-estul Ucrainei

UPDATE 9.30.   Președintele Zelenski, mesaj sâmbătă dimineaţa din centrul Kievului: "Sunt aici, nu vom depune arme". Președintele ucrainean a anunţat, într-un clip video pe Twitter, sâmbătă dimineață din centrul Kievului, că Ucraina nu depune armele şi că nu se predă.

Citeste si: Volodimir Zelenski, mesaj sâmbătă dimineaţa din centrul Kievului: "Sunt aici, nu vom depune arme"

Zelenski anunță sâmbătă dimineața că Ucraina nu se predă

[Sursa foto: Twitter]

Președintele Zelenski: Noaptea va fi mai grea decât ziua

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că noaptea va fi mai grea decât ziua. El a spus în cel mai recent mesaj că mai multe orașe ucrainene sunt atacate și că rusșii acordă o atenție deosebită Capitalei.

„Trebuie să spun sincer: această noapte va fi mai grea decât ziua. Multe orașe ale statului nostru sunt atacate: Cernihiv, Sumy, Harkov, orașele din sudul Ucrainei, o atenție deosebită la Kiev. Nu trebuie să pierdem Capitala”, a spus șeful statului, potrivit 112.international.

Zelenski, pe stradă alături de cei care apără Kievul

Preşedintele Ucrainei,  Volodimir Zelenski, a ieşit vineri seara pe străzile Kievului,  în semn de solidaritate cu poporul şi cu armata Ucrainei, pentru „a apăra Ucraina”.

Şeful statului era însoţit de premierulDenis Şmihal, precum şi de liderul partidului şi de preşedintele Cancelariei Preşedintelui, după cum a precizat chiar Zelenski, în videoclipul postat de către Biroul Preşedintelui Ucrainei.

Potrivit surselor ucrainiene neconfirmate, în cele două zile de luptă pe teritoriul Ucrainei, trupele ruse au pierdut 2.800 de militari, până la 80 de tancuri, 516 vehicule blindate, 10 avioane și 7 elicoptere.

Într-un comunicat distinct, armata terestră ucraineană a reafirmat că "luptele grele" au continuat la Vasilkov, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kiev, unde ruşii "încercau să debarce paraşutişti".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI