Close sidebar
Close sidebar

Adevărul despre margarină: Ce conține, de fapt?

Adevărul despre margarină. În alimentația noastră, margarina a devenit o parte importantă. Deseori, depășește untul ca și produs cumpărat. Află, însă, cât de sănătoasă este aceasta pentru organismul nostru și ce conține.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Adevărul despre margarină.  Chimistul francez Hipppolyte Mège Mouriès este cel care a inventat pentru prima oară margarina, în anul 1860. Aceasta era o sursă importantă de grăsimi ce înlocuia untul, care era mult mai scump.

Aceasta mai era denumită drept “untul săracilor”, deoarece era consumată, în mare parte, de cei care nu își permiteau să ia unt.

Chimistul bătea seul de vacă cu sare și lapte, îl lăsa la răcit și apoi îl frământa pentru a deveni tartinabil. Se poate spune că era un fel de grăsime pe pâine.

Prin hidrogenare totală a uleiurilor vegetale se obține margarina. În urma procesului se formează grăsimile ,,trans'', care se depun pe artere și au efect nociv la nivel de colesterol.

Margarina conţine apă, diverse cantităţi de lipide, suplimente de vitamina A şi D, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, coloranţi, arome sau lapte praf degresat.

Margarina este săracă în grăsimi naturale

În industria margarinei, este promovat faptul că aceasta este săracă în grăsimi saturate. Acestea au un rol în bolile de inimă.

Potrivit unor studii recente, aceasta este o ipoteză falsă şi grăsimile naturale nu cauzează boli cardiovasculare.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citește și: Produse precum margarina, chipsurile, produsele semipreparate sau popcornul la microunde ar putea dispărea din alimentaţia românilor

În margarină găsim o mulţime de componente nocive pentru organism.

Poate fi bogată în grăsimi trans  

Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei ca untul. Pentru a le face solide pentru a fi utilizate în margarină, oamenii de știință din domeniul alimentar își schimbă chimic structura folosind un proces cunoscut sub numele de hidrogenare. Aceasta

implică expunerea uleiurilor la căldură ridicată, presiune ridicată, hidrogen gazos și un catalizator metalic. 

Hidrogenarea schimbă o parte din grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care sunt solide la temperatura camerei și, de asemenea, măresc durata de valabilitate a produsului. Din păcate, grăsimile trans se formează ca produs secundar.

Margarina poate conține steroli și stanoli din plante

Unele margarine sunt îmbogățite cu fitosteroli sau stanoli. Margarinele îmbogățite cu fitosterol scad colesterolul LDL total și „rău”, cel puțin pe termen scurt, dar pot scădea și colesterolul HDL „bun”.

În urma studiilor, nu au fost detectate asocieri semnificative între aportul total de fitosterol și riscul bolilor de inimă.

Citește și: Ne intoarcem la parizer si margarina

 

 

 

 

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI