Close sidebar
Close sidebar

Adunarea Generală a UZPR, o nouă dovadă de forță și coeziune a jurnaliștilor profesioniști

Duminică, 24 martie 2019, în aula Academiei de Studii Economice, a avut loc Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, forul tutelar al întregii activități a organizației.

Andreea Ciobanu,


DISTRIBUIE
acest articol

 

Reuniți în ședință extinsă, reprezentanții filialelor UZPR din țară și din Diaspora și conducerea UZPR, au dezbătut pe larg mai multe puncte aflate pe ordinea de zi.
Raportul președintelui Doru Dinu Glăvan pe anul 2018 a reliefat faptul că activitatea de tradiție a Uniunii – Seratele „Eminescu, jurnalistul” și Teatrul NostruM (care deja au depășit, cu reprezentațiile lor, perimetrul Bucureștiului, fiind tot mai cunoscute și apreciate și în țară), publicațiile „Revista UZP”, „Cronica timpului” și ziarul „Certitudinea”, ultimele două fiind apariții editoriale sub egida UZPR care se susțin prin forțe proprii – își continuă activitatea meritorie. De asemenea, Raportul de activitate pe anul 2018 a inclus festivitățile UZPR – Centenarul Uniunii, Ziua Ziaristului Român, Premiile „Eminescu, ziaristul”, precum și nenumăratele parteneriate realizate cu instituții de cultură și academice. Totodată, a fost mențioant și concursul pentru Premiile anuale ale UZPR, care s-a bucurat de o participare masivă și de un larg interes, iar prezența, în premieră pentru UZPR, la Târgul de carte Gaudeamus a avut un ecou semnificativ.

Alte proiecte de anvergură își așteaptă punctul de pornire, iar despre acestea a vorbit pe larg secretarul general al UZPR, Mădălina Corina Diaconu, care s-a referit la parteneriatele UZPR, la continuarea activităților culturale în care este implicată Uniunea, la conferințe și lansări de carte prilejuite de numeroase aniversări ale unor personalități de primă mărime ale spiritualității românești, la extinderea proiectului „Convorbiri jurnalistice”, care a stârnit un mare ecou în București și în țară, fiind primit cu interes.

UZPR va continua și în anul 2019 să publice cărți în editura proprie, să facă parte din jurii ale unor manifestări de ținută, să susțină evenimentele centrate pe reliefarea identității naționale în anul în care se sărbătoresc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, care consfințea internațional România reîntregită, totodată și anul în care a luat ființă Uniunea Ziariștilor Profesioniști.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Raportul financiar al UZPR pe 2018, prezentat de Georgeta Mureșan, a fost considerat a avea cel mai bun rezultat al ultimilor ani.

„Creșterea a fost semnificativă din 2016 încoace. Anul 2018 se încheie cu un remarcabil excedent”, a punctat Georgeta Mureșan. Datele financiare au fost certificate de șeful Comisiei de Cenzori a UZPR, Ilie Cristescu, care a subliniat faptul că veniturile UZPR au crescut mai mult decât cheltuielile, iar operațiunile financiare se desfășoară în conformitate cu toate normele legale. După aceste rapoarte ale anului 2018, Uniunea a fost descărcată de sarcini.

Comisia de Atestare profesională a UZPR și-a prezentat, la rândul său, bilanțul, având ca prioritate evaluarea dosarelor depuse pentru atestare. „Concluziile noastre arată că dosarele pe baza cărora au fost eliberate adeverințele către Casele de Pensii au fost corect evaluate”, a punctat președintele Comisiei, Sorin Stanciu.

Activitatea desfăşurată de către Juriul de Onoare, Disciplină şi Arbitraj, în perioda care a trecut de la Adunarea Generală a UZPR din 24 martie 2018, a avut ca obiectiv prioritar analiza cauzelor care au provocat, favorizat şi întreţinut acţiunile nestatutare, destabilizatoare, din anul 2017. Juriul consideră că numai cântărind cu stricteţe şi obiectivitate faptele fiecăruia dintre cei care, într-un fel sau altul, s-au implicat în comiterea sau favorizarea actelor infracţionale împotriva UZPR, a conducerii sale statutar alese, se va putea restabili un climat de încredere, respect şi colaborare. Măsurile propuse de Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR au fost votate, Adunarea Generală aprobând soluțiile înaintate de comisia din cadrul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. „Vă mulțumesc pentru înțelepciune”, le-a spus membrilor Adunării Generale, în finalul intervenției sale, Gheorghe Coandă, șeful Comisiei.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi, aprobarea Statutului modificat al UZPR, a fost dezbătut pe larg, apoi aprobat, după ce Monica Zvirjinschi, membru supleant al Consiliului Director al UZPR, a detaliat faptul că toate propunerile filialelor se regăsesc în noua formă a Statutului. „Pot să vă spun că acest document este unul modern, adaptat vremurilor în care trăim și în concordanță cu evoluția noastră ca organizație, precum și cu principiile internaționale ale mass-media”, a punctat vorbitoarea. Ca și în cazul propunerilor Juriului de Onoare, Disciplină şi Arbitraj, noile prevederi ale Statutului UZPR, unele aprig dezbătute, au fost aprobate, cu un singur vot împotrivă, punct cu punct.

Adunarea Generală a UZPR a prilejuit și o trecere în revistă, de către șefii filialelor prezenți în sală, a activităților lor curente. Rând pe rând, jurnaliștii din Mureș, Arad, Caraș-Severin, Bacău, Prahova, Iași, Vâlcea, Galați, Constanța și mulți alții și-au detaliat numeroasele activități care demonstrează că viața filialelor este una viguroasă și vibrantă, mergând în toate sferele de activitate, de la păstrarea tradițiilor, la colaborări cu alte uniuni de creație, trecând prin toate grupele de vârstă, de la preșcolarii cărora li se relevă tainele uneia dintre cele mai frumoase meserii din lume, cea de ziarist, până la seniorii care își aduc în continuare neprețuita contribuție la activitatea curentă a redacțiilor. „Suntem o organizație tânără, cu mulți tineri, și suntem alături de UZPR cu toate forțele”, a spus Claudius Dociu, președinte al Filialei Prahova a UZPR.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI