Ai probleme cu digestia după masa de Paște? Iată câteva sfaturi de mare ajutor
Masa de Paște poate fi o bombă calorică, dar și o mare problemă în ceea ce privește digestia alimentelor tradiționale, care în general sunt destul de ridicate în grăsimi și ”grele”.
Cei care au stomacul sensibil sau chiar probleme cu bila, trebuie să fie mai atenți la ceea ce mănâncă și cum mănâncă în zilele de sărbătoare. Digestia este afectată după masa de Paște și din cauza faptului că ai ieșit din post și acum ceea ce mănânci este cu totul altfel.
Felurile de mâncare grele, specifice sărbătorilor pascale, pot da tulburări digestive nu doar celor care au ţinut post, ci şi celor care fac excese culinare. Ține cont de aceste reguli şi nu vei avea probleme legate de digestie.
Evită să mănânci prea repede
O suferinţă care apare frecvent la sărbători este balonarea, acumularea excesivă a gazelor intestinale, aceasta este extrem de inconfortabilă. Medicii specializați în diabet zaharat şi boli de nutriţie îţi au oferit câteva sfaturi pentru a preveni această balonare.
încearcă să nu bei nimic în timpul meselor, pentru că lichidele, mai ales cele acidulate, diluează sucurile gastrice şi astfel mâncarea nu mai este digerată bine;
încearcă să mesteci cât mai încet;
după masă, nu te aşeza în pat, ci ieşi la o plimbare de aproximativ o jumătate de oră.
„Pentru a nu avea de suferit, mai ales dacă ai ţinut postul, consumă câte puţin din fiecare şi la un interval de două-trei ore”, sfătuiesc medicii specialiști.
să mănânci pasca şi cozonacul la micul- dejun, cu o cană cu lapte, cu ceai sau cu cafea;
să nu consumi mai mult de două ouă pe zi;
să nu pui prea multă friptură de miel în farfurie;
să nu depăşeşti zilnic două pahare cu vin sau cu altă băutură care conţine alcool.
Păstrează porţiile mici
Una dintre cele mai comune probleme de sănătate cu care te poţi confrunta la mesele de Paşte este indigestia. De aceea, medicul te sfătuieşte să nu uiţi nici acum că alimentele trebuie să-ţi aducă energie şi nutrienţi esenţiali. De asemenea, bea apă în cantităţi suficiente- circa doi litri şi jumătate pe zi.