In articol:
Un sistem digestiv sanatos este baza care previne aparitia problemelor de sanatate ale colonului. Dar pentru asta, trebuie sa stim ce anume sa mancam. Iar primele in topul „medicamentelor” minune sunt chiar vedetele sezonului: muraturile.
"Murare inseamna acid lactic, fermentatie! Otetul nu mureaza, otetul acreste. Haideti sa facem diferenta intre varza murata sau castravetii murati in otet si castravetii murati in moare, in apa cu sare. Daca vrem beneficii mancam murat in apa cu sare", explică dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie.
In cazul in care organismul este sensibil la cantitatile mari de sare continute de muraturi, acestea pot fi inlocuite cu borsul.
Citeste si: VIDEO- Mesele încărcate de sărbători se răzbună acum pe dieta noastră
Alimente care ne ajută sistemul digestiv
Chefirul, sănătos pentru colon
"Vedeta este chefirul, pt ca el trece prin doua tipuri de fermentatie acida si fermentatie alcoolica si-atnci numarul de probiotice esste mult mai mare.
Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro
Un mare avantaj pentru sanatatea colonului sunt si fibrele alimentare, care au rol de curatare a intestinului dar si de scadere a colesterolului din sange. Se gasesc in special in cereale dar si in legume.
Citeste si: Dressing fără calorii pentru salată, gata în 3 minute. E absolut delicios!
Nicio zi fără cereale
"Din grau, painea din secara, painea care are un pic de ovaz, ovazul in sine, in combinatii corecte, ca nu ne apuca sa amestecam cerealele cu iaurt ca sa obtinem mai multe probiotice.
" Fasole verde, fasole uscata, humus, care la fel e foarte usor de consumat, acestea ar fi cateva alimente extrem de importante. Fructele si legumele proapste nu mai vorbim, pentru ca sunt si ele sursa de fibra de foarte buna calitate, sursa de antioxidanti, sursa de enzime, de viata pana la urma…", afirmă Lygia Alexandrescu.
Citeste si: VIDEO- Nu dormiți bine? Aveți mare grijă la mâncarea de seară!
Desi proteinele pot sa reprezinte un risc pentru sanatatea sistemului digestiv, exista o exceptie de la regula: proteinele existente in peste, care sunt complexe si mult mai sanatoase. Iar daca vreti sa stati departe de orice problema gastrica, ar fi bine sa evitati, de exemplu carnea rosie.
Alimente care ne ajută sistemul digestiv
Carnea roşie, consumată cu moderaţie
"Vorbim despre carnea rosie, mai mult de 200 de g. de carne rosie pe saptamana inseamna risc de 60 la suta de a avea modificari ale suprafetei colonului si la un moment dat, in viata, sa apara un diverticul sau tot felul de leziuni care la un moment dat sa duca la boli grave", a explicat Lygia Alexandrescu.
Odata respectate aceste reguli, digestia organismului devine, ne asigura specialistul in nutritie, primul aliat de nadejde in lupta contra afectiunilor de orice tip.