Sfantul Grigorie a avut parte de o buna educatie si a manifestat o inclinare deosebita spre cele duhovnicesti, frecventand biserica si studiind dogmele credintei. A renuntat la casatorie si a intrat in viata monahala, mergand la o manastire, unde a vietuit timp de 14 ani.

Dupa aceasta perioada, a inceput a umbla din loc in loc, venind in mijlocul credinciosilor si incurajandu-i spre marturisirea dreptei credinte in lupta pentru sfintele icoane.

in aceasta calatorie, in care s-a aratat si mare facator de minuni, Sfantul Grigorie a trecut prin Efes, Enos, Hrisopole, Corint, ajungand pana la Roma, unde a stat mai multa vreme.

in ultimii ani ai vietii, a ramas la o manastire aproape de Tesalonic, fiind hirotonit preot, pentru modul in care si-a trait viata. Se spune ca saracia lui era apostolica si imbracamintea evangheliceasca, caci numai cu o haina proasta isi acoperea trupul. Cu o astfel de petrecere traind el, atat de mult si-a curatit sufletul si trupul de toate patimile, incat s-a facut vrednic de preotie si a fost hirotonit preot, slujind Sfanta Liturghie cu inima zdrobita si cu duhul smereniei.

La Tesalonic s-a imbolnavit grav, si asa bolnav si slabit a calatorit pana la Constantinopol, unde a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat la o manastire din oras.

in 1453, cand Bizantul a cazut sub stapanirea turceasca, moastele Sfantului Grigorie, intregi si neputrezite, au fost aduse in partile Dunarii. Auzind de minunile ce se faceau la aceste moaste, banul tarii Romanesti, Barbu Craioveanu, le-a cumparat, in 1498, si le-a dus la Manastirea Bistrita (Ramnicu Valcea), ctitoria sa, unde se pastreaza pana astazi.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Tot astazi este pomenit Sfantul Mucenic Dasie (Tasius), soldat roman dintr-o legiune care stationa la Dunare, la inceputul secolului al IV-lea.

in acele vremuri, in timpul Saturnaliilor, o sarbatoare pagana renumita in Imperiul Roman, exista obiceiul sa se aleaga, prin tragere la sorti, un rege al acestor sarbatori, care putea sa petreaca dupa cum vroia timp de treizeci de zile. Dupa trecerea acestui timp, cel ales rege era sacrificat prin aruncarea in sus si strapungerea, in cadere, de sabiile ostasilor.

Saturnaliile se intindeau pe perioada a sapte zile, in acest timp nu se muncea, aveau loc multe spectacole publice (lupte, gladiatori, circ, curse) si fiecare cetatean roman putea sa-si dea frau liber patimilor si poftelor.

Dasie, ostas crestin, a fost ales prin tragere la sorti sa fie rege al Saturnaliilor. El insa s-a socotit ostas al lui Hristos si s-a opus cu tarie indeplinirii acestui obicei. Pentru ca nu a vrut sa participe la sarbatoarea romana, Dasie a fost intemnitat.

in 20 noiembrie 304, dupa multe chinuri, Sfantului Dasie i s-a taiat capul. in cetatea Axiopolis (Cernavoda), Sfantul Dasie era sarbatorit de trei ori pe an, in acest loc fiind descoperita o basilica veche, unde acesta era pomenit alaturi de Sfintii Mucenici Chiril si Chindeu.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Moastele sale au fost duse, mai tarziu, la Ancola, in Italia, si asezate cu mare cinste in Biserica Sfantului Chiriac, unde se pastreaza pana astazi.

Calendar ortodox 20 noiembrie

Calendarul Ortodox: inainte-praznuirea Intrarii in biserica a Maicii Domnului; Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului
Calendarul Greco-catolic: Sf. cuv. Grigore Decapolitul; Sf. aep. Proclu; Sf. Dasius din Durostorum
Calendarul Romano-catolic: Ss. Grigore Decapolitul; Edmund, rege


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si