Close sidebar
Close sidebar

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 25 septembrie 2021: Iată ce sărbătoare este sâmbătă şi ce nu ai voie să faci în această zi!

Alina Raducu,

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În data de 25 septembrie 2021, în calendarul ortodox  sunt sărbătoriți sfinții: Sfanta Cuvioasa Eufrosina și Sfantul Serghie de Radonej. 

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Cine a fost Sfânta Eufrosina?

Sânta Eufrosina era fiica unui creștin bogat din Alexandria (Egipt), cu numele Pafnutie. Aceasta a trăit în timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450). Dumnezeu încercând credința lui Pafnutie, mai întâi îi moare soția, iar după aceea Eufrosina dispare de acasă, pe când avea 18 ani.

Pafnutie a reușit să-și vadă fata abia după 33 de ani, în timpul asteptarii el s-a rugat necontenit lui Dumnezeu să fie învrednicit de a-și mai vedea o dată fata înainte de a muri.

Eufrosina intrase în mănăstire sub numele de  fratele Smaragd, părăsindu-și tatăl și logodnicul.

Însă, cu trei zile înainte de a muri, Pafnutie se afla la mănăstirea unde fata sa își petrecea viața monahală și auzind despre  fratele Smaragd  că este pe moarte, s-a dus la el pentru a-l ajuta cu un cuvânt de alinare.

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2021?

Calendar ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători

Astfel, descoperindu-și tatăl, Eufrosina si-a dezvaluit identitatea, după care își încredințează sufletul lui Dumnezeu. Pafnutie a rămas în aceeași chilie timp de încă 10 ani, după care a trecut și el la cele veșnice.

Pafnutie Egipteanul (sec. IV) s-a născut în Alexandria, din părinți bogați. Iar până la vârsta de 20 de ani a trăit în învățătura păgână a vremii, până când l-a întâlnit pe preotul Macrin care vorbindu-i despre credința și învățătura cea adevărată, s-a schimbat.

Acesta și-a vândut averea și a împărțit câștigul săracilor, după care a intrat în Mănăstirea Antinoe, unde a ajuns stareț, apoi Episcop al Tebaidei. A participat la Sinodul de la Tir din anul 335 alături de Sfântul Atanasie cel Mare pentru a apăra credința ortodoxă de la Sinodul I ecumenic de la Niceea împotriva ereziei ariene.

Tropar – Glasul 8

„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău”.

Cine a fost Serghie de la Radonej?

Sfântul Serghie de la Radonej (1392) s-a născut în localitatea Rostov, părinții lui fiind credincioșii Kiril și Maria. După ce s-au mutat în Radonej, părinții Sfântului Serghie au murit, iar el a împărțit averea săracilor și s-a retras în sihăstrie.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate

Acesta a fost tuns în monahism de către călugărul Mitrofan la vârsta de 23 de ani. Mai târziu Episcopul Teognost i-a dat binecuvântare Sfântului Serghie de a construi o mănăstire cu hramul „Sfânta Treime” în locul unde își făcuse chilie.

Nu după mult timp, acesta a ajuns Episcop, după moartea lui Teognost. Astfel, s-a învrednicit de a vedea pe Maica Domnului împreună cu Sfinții Apostoli Petru și Ioan în timp ce se afla la rugăciune. A trecut la Domnul, știindu-și sfârșitul vieții mai înainte cu șase luni, la vârsta de 78 de ani.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI