Calendar ortodox 5 septembrie 2023. În fiecare an, pe data de 5 septembrie, mii de creștini îl sărbătoresc pe Sf. Proroc Zaharia. E sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!

Citește și: Părintele Simeon Zaharia, de la Mănăstirea Sihăstria, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 95 de ani

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 5 septembrie 2023. Cine a fost Sfântul Proroc Zaharia?

Sfântul Zaharia a fost tatăl Sfântului Ioan Botezătorul și a slujit ca preot la Templul din Ierusalim în timpul domniei împăratului Cezar Augustus. În acea perioadă, Țara Sfântă era guvernată de Irod cel Mare, care era cunoscut ca un persecutor al copiilor.

Conform Sfintei Scripturi, Sfântul Zaharia se afla în altarul sfânt când îngerul Gavriil i-a vestit că soția sa, Elisabeta, va da naștere unui fiu în răspuns la rugăciunile lor. Zaharia a fost sceptic în privința acestor vești, deoarece atât el, cât și Elisabeta erau în vârstă înaintată. Din cauza îndoielilor sale, Zaharia a rămas mut până când a scris numele fiului său pe o tăbliță, după ce copilul s-a născut.

Calendar ortodox 5 septembrie 2023. Ce sfânt este cinstit marți?

Cine a fost Sf. Proroc Zaharia?

[Sursa foto: Doxologia]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Anul școlar 2023-2024. Când are loc prima vacanță a elevilor?

În Evanghelia după Luca 1, versetele 67-69, Sfântul Zaharia a profetizat cu privire la viața și lucrarea fiului său Ioan, spunând: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, ca vei merge înaintea fetei Domnului, ca sa gătești căile Lui, sa dai poporului Sau cunoștința mântuirii intru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca sa lumineze pe cei care șed in întuneric si in umbra morții

si sa îndrepte picioarele noastre pe calea păcii”, conform  creștinortodox.ro

Potrivit tradiției, în momentul în care regele Irod a dat ordinul de a ucide toți pruncii din Betleem, în încercarea de a distruge Mesia, Elisabeta s-a ascuns într-o peșteră împreună cu Ioan. Irod a aflat despre venirea pe lume a lui Ioan și a început să creadă că el ar putea fi Mesia. A ordonat soldaților să-l caute și să-l ucidă pe Ioan.

Soldații nu au reușit să-l găsească pe Ioan, și în schimb, Irod a ordonat ca preotul Zaharia să fie ucis în locul fiului său. Conform tradiției, Zaharia a fost martirizat în apropierea altarului. O inscripție din secolul al IV-lea descoperită în 2003 indică faptul că moaștele Sfântului Zaharia se află la Ierusalim, în Yad-Avshalom, alături de cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

La 40 de zile după martiriul lui Zaharia, Elisabeta a murit, iar Ioan a rămas în izolare, fiind hrănit de un înger și ocrotit de Dumnezeu, până în ziua în care a început să propovăduiască la Iordan.

Calendar ortodox septembrie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de toamnă

Iată calendarul ortodox complet pentru luna septembrie 2023!

Calendar ortodox 5 septembrie 2023. Ce sfânt este cinstit marți?

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: VIDEO-EXCLUSIV: Adeverința medicală botez 2023/ Patriarhia Română: ”Nici nu ar putea exista, desigur, pentru medici o asemenea obligație emanată din zona eclesială”

  • 1 V  † Începutul anului bisericesc; † Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit); Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Tedeum – Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)
  • 2 S Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului
  • 3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara. Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap. I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2
  • 4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei; Sf. Prooroc Moise; Sf. Mc. Petroniu
  • 5 M Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul
  • 6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie; (Post. Nu se fac nunți)
  • 7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont;  †) Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați  (Nu se fac nunți)
  • 8 V (†) Nașterea Maicii Domnului  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
  • 9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana;  †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)
  • 10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria
    Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3
  • 11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria; Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul
  • 12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul
  • 13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci;  † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei;  †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop;  † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian  (Post. Nu se fac nunți)
  • 14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci;  Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 15 V  †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului; † Sf. M. Mc. Nichita; † Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei  (Post. Nu se fac nunți)
  • 16 S Sf. M. Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina și Ludmila (Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)
  • 17 D  †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe – Ismail;  Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi. Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4
  • 18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei; Sf. Mc. Ariadna
  • 19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont
  • 20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (Post. Nu se fac nunți)
  • 21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci; Sf. Ap. Codrat; Sf. Prooroc Iona
  • 22 V  †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope (Post. Nu se fac nunți)
  • 23 S Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia
  • 24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla; Sf. Cuv. Siluan Athonitul. Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5
  • 25 L Sf. Cuv. Eufrosina; Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Cuv. Serghie de la Radonej
  • 26 M  †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon
  • 27 M  †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia (Post. Nu se fac nunți)
  • 28 J  † Sf. Cuv. Hariton Mărt.; Sf. Prooroc Baruh; Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru
  • 29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia (Post. Nu se fac nunți)
  • 30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani

Citește și: Bacalaureat și Evaluarea Națională 2024. Când ar putea să se susțină probele celor două examene naționale?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si