Acesta îndeplinește mai multe funcții esențiale:

  • Lubrifiere
  • Curățare
  • Răcire
  • Protecție împotriva coroziunii și uzurii

De aceea, este foarte important să monitorizezi nivelul uleiului și să-l schimbi atunci când apar semne de uzură. Există câteva indicii care îți semnalează că uleiul nu mai este în parametrii și că trebuie schimbat:

1) Indicatorul de service al vehiculului: multe autovehicule moderne sunt echipate cu un sistem de monitorizare a uleiului de motor ce afișează un avertisment sau o lumină de service pe tabloul de bord, atunci când este necesară schimbarea uleiului. De asemenea, poți verifica nivelul uleiului cu ajutorul jojei.

2) Calitatea și aspectul: dacă verifici nivelul și aspectul uleiului de motor prin intermediul tijei de măsurare, poți observa câteva indicii. Dacă uleiul este extrem de întunecat, murdar sau conține depuneri vizibile, înseamnă că acesta s-a degradat și trebuie înlocuit.

3) Zgomote și sunete anormale: dacă observi zgomote neobișnuite, cum ar fi bătăi sau sunete de frecare provenite din compartimentul motor, acest fapt poate indica o lubrifiere insuficientă a componentelor. 

4) Consum excesiv de ulei: consumul excesiv de ulei poate fi un semn al unei scurgeri sau al unor probleme cu sigiliile sau segmentele pistonului.

Dacă observi că autovehiculul tău consumă ulei în mod constant și în cantități semnificative între intervalele regulate de schimb de ulei, înseamnă că există o problemă ce ar trebui să fie investigată.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Când se realizează schimbul de ulei?

În afară de cazurile menționate anterior, schimbul de ulei se realizează după un anumit număr de kilometri parcurși. Fiecare producător prezintă propriile recomandări de schimbare a uleiului. Însă, ca regulă generală, cei mai mulți constructori recomandă ca schimbul de ulei să se realizeze o dată pe an sau între 10.000 și 15.000 de kilometri pentru motoarele pe benzină.

Cu toate acestea, trebuie să ții cont că intervalul specific de schimb de ulei poate varia în funcție de producătorul autovehiculului, tipul de ulei utilizat și stilul de conducere. Pentru motoarele Diesel, intervalul recomandat este de asemenea cuprins între 10.000 și 15.000 de kilometri, însă poate fi mai mare la unii producători.

Pentru a afla intervalul exact de schimb de ulei recomandat pentru autovehiculul tău, cel mai bine este să consulți manualul de utilizare al mașinii tale. Acesta va oferi informații specifice privind întreținerea recomandată și programul de schimb de ulei în funcție de modelul și anul de fabricație al autovehiculului tău.

Cât durează schimbul de ulei?

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În general, un schimb de ulei și filtre se realizează în timpul reviziei autovehiculului. Este o procedură standard, ce durează în jur de o oră, atunci când alte probleme nu sunt prezente. O dată cu schimbarea uleiului, se înlocuiește și filtrul de ulei (pentru mașinile pe benzină). 

Este important să respecți programul de întreținere recomandat și să schimbi uleiul la intervalele indicate, pentru a menține performanța optimă a motorului și pentru a prelungi durata de viață a autovehiculului. Și nu uita, verifică periodic nivelul acestuia pentru a preîntâmpina posibile defecțiuni. 

Citește și: Când se face schimbul de ulei? Scurt ghid pentru conducătorii auto


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si