Iata mai jos care sunt cele mai bune 10 tari care ofera conditii ideale de crestere a copilului in primii ani de viata:

Finlanda

Mamele din Finlanda pot incepe concediul de maternitate cu sapte saptamani inainte de data estimata a nasterii.
Dupa aceea, Guvernul acopera 16 saptamani suplimentare de concediu platit printr-o subventie de maternitate, indiferent daca mama este student, somer sau desfasoara o activitate independenta.

De asemenea, tara ofera opt saptamani de concediu de paternitate platit.

Dupa ce copilul ajunge la trei ani, parintii pot lua, de asemenea, concediu de ingrijire partiala, in care impart timpul intre casa si munca. Aceasta poate dura pana cand copilul incepe clasa a doua.

Danemarca

Proaspetele mame din Danemarca au in total 18 saptamani de concediu maternal (1 an jumatate): patru saptamani inainte si 14 dupa, toate platite. Pe perioada celor 14 saptamani, tatal poate, de asemenea, sa aiba doua saptamani libere consecutive.

Din acel moment, parintii pot imparti 32 de saptamani suplimentare de concediu, daca considera necesar. Ei pot prelungi concediul pentru inca 14 saptamani daca copilul sau parintele se imbolnavesc. Prin lege, guvernul acopera 52 de saptamani de salarizare, desi nu intotdeauna la salariul integral.

Suedia

Parintii noi din Suedia au dreptul la un concediu de 480 de zile la 80% din salariul lor normal.

Asta dupa cele 18 saptamani rezervate doar pentru mame, dupa care parintii pot sa-si imparta timpul dupa cum vor.

Suedia este unica in faptul ca tatii iau si 90 de zile de paternitate platite. Ideea este de a promova legatura dintre tata si copil intr-o perioada in care mamele primesc cea mai mare atentie.

Islanda

Parintii islandezi isi pot imparti cele noua luni de concediu postnatal.

Mamele primesc trei luni, tati primesc de asemenea trei luni, iar apoi depinde de cuplu sa decida cum vor imparti celelalte trei luni. Niciunul dintre parinti nu poate transfera bucata lor de trei luni, deoarece guvernul doreste sa se asigure ca ambii parinti pot lucra, iar copiii isi petrec timpul cu amandoi.

Fiecare parinte primeste 80% din salariu in timpul concediului.

Belgia

Mamele din Belgia pot lua pana la 15 saptamani pentru concediul de maternitate- in primele 30 de zile de la nasterea copilului se platesc 80% din salariu, iar pentru restul timpului 75%. Tatii au 10 zile, dintre care trei sunt 100% platite. Restul de sapte sunt platite la 82% din salariu daca le folosesc in primele patru luni ale copilului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Daca doresc, mamele pot lua opt luni de concediu part-time in loc de cele 15 saptamani intregi.

Serbia

Mamele pot lua 20 de saptamani de concediu platit integral dupa nastere.

Dupa aceasta, ele primesc un an complet de concediu, dar indemnizatiile se diminueaza in timp. Ele primesc 100% salariu pentru primele 26 de saptamani, 60% pentru saptamanile 27-39 si 30% pentru saptamanile 40-52.

Tatii primesc o saptamana de concediu complet platit.

Norvegia

Sistemul Norvegiei este flexibil si generos. Mamele pot avea 35 de saptamani platite sau 45 de saptamani la 80%, iar tatii pot lua intre zero si 10 saptamani, in functie de venitul sotiilor lor.

impreuna, parintii pot primi inca 46 de saptamani de indemnizatie integrala sau 56 de saptamani la 80% din veniturile lor.

Ungaria

Mamele primesc 24 de saptamani de concediu platit la 70% din salariul lor, care poate incepe cu pana la patru saptamani inainte de data preconizata a livrarii. Parintii primesc integral o saptamana.

Dupa 24 de saptamani de concediu de maternitate, parintii pot lua inca 156 de saptamani, impartite intre ei. Luna de sedere este platita la 70% din salariu pentru 104 saptamani, iar o rata fixa acopera restul.

Estonia

Mamele din Estonia primesc 140 de zile de sarcina pe deplin platita si concediu de maternitate, care poate incepe cu 30-70 de zile inainte de data preconizata de livrare.

Similar tarilor nordice, tatii din Estonia primesc doua saptamani de plata pentru a promova o legatura suplimentara cu copilul lor. De asemenea, acestia pot alege sa ia o parte din timpul liber pe perioada ultimelor doua luni inainte de data de livrare prevazuta.

Dupa ce se termina concediul de maternitate, parintii primesc inca 435 de zile libere pentru a imparti, cu o compensatie calculata la media celor doua castiguri.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Lituania

tarile nordice acorda o atentie sporita politicilor generoase de concediu, dar Lituania le bate pe toate.

Noile mame primesc 18 saptamani de concediu complet platit, noii tati au patru saptamani si impreuna parintii primesc inca 156 de saptamani pentru a le imparti.

Pentru partile partajate, parintii pot decide sa plateasca 100% in primele 52 de saptamani (pana cand copilul implineste 1 an) sau 70% in primele 104 saptamani (pana cand copilul are varsta de 2 ani). Restul saptamanilor nu sunt platite.

Romania

Conform Legii nr.66/2016, cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea si ingrijirea copilului se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prin urmare valoarea sa poate fi de minim 1.062,5 lei. Plafonul prevazut anterior de 3400 de lei a fost ridicat.

Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani (104 saptamani) sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, urmatoarele categorii de persoane: unul dintre parintii firesti ai copilului, persoanele care adopta un copil, persoanele care iau in plasament un copil, persoana care este tutorele copilului.

Potrivit ministrului Muncii, beneficiarii in plata in luna martie – pana la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai multi. intre 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, intre 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, intre 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623.

"Cu aceasta plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din Romania, dar in mod clar, cei care au bulversat sistemul si ne-au pus sa platim astfel de sume vor trebui sa se limiteze la ceea ce le permite. Vom opri o industrie. Sa iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul roman doar pentru ca ai un copil in crestere este mult prea mult. Nu exista asa ceva in toata aceasta lume”, a afirmat ministrul Muncii, care a propus introducerea unui plafon de 8.000 de lei.

Legislatia europeana pentru concediul de crestere a copilului

Conditiile de concediu de maternitate din statele membre ale UE sunt guvernate de politicile UE prin directiva din
1992, care stabileste un minimum de 14 saptamani de concediu, cu 2 saptamani de concediu obligatoriu inainte si/ sau dupa nastere si o perioada adecvata de plata a indemnizatiei in functie de legislatia tarii.

In 2008, Comisia a incercat sa inlocuiasca aceasta directiva cu un cadru mai larg. Propunerea a fost aceea de a prelungi durata concediului de maternitate la 18 saptamani, in conformitate cu rigorile internationale prevazute de Organizatia Muncii. Cel putin 6 saptamani ar fi fost obligatorii dupa nastere, cu o indemnizatie in valoare de salariu integral. Acesta amendament a fost acceptat in 2010 de Parlament, care a extins propunerea la 20 de saptamani de concediu de maternitate si 2 saptamani de concediu de paternitate.

Cu toate acestea, dupa ce a fost blocat in Consiliul de atunci, propunerea a fost retrasa in iulie 2015, iar comisia a venit cu o noua propunere bazata pe un echilibru intre viata profesionala si viata privata a parintilor care lucreaza si a ingrijitorilor, ceea ce este benefic pentru egalitatea de gen pe piata muncii.

Mediafax


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si