Iar a venit perioada din an in care trebuie sa vorbesc despre un subiect delicat. E post, dar e cazul sa amintim de carnea pentru sarbatori. Nu de alta, dar maine-poimaine ne bate Craciunul la usa!

Cel mai ieftin- 6 lei, cel mai scump kilogram- 10 lei! Cam acestea sunt tarifele in aceasta perioada. Dare vorba de porcul viu si asta numai daca-l cumparati acum. Ce faci insa pana la Craciun? Situatia se complica atunci cand vine vorba de operatiunea "Ghita"! E cazul sa pornim la drum.

La nivel national, preturile micilor producatori sunt cuprinse intre 6 si 10 lei pe kilogram, in functie de zona. Preturile ajung chiar si la 10 lei, spre exemplu, in judetul Gorj.

Puteti gasi anunturi ale producatoilor care vand porci pe diferite pagini de internet. In acest fel, aveti sansa sa testati la telefon daca producatorul e dispus sa negocieze. In caz contrar, nu mai are rost sa bateti drumul! Internetul e plin de astfel de anunturi.

Pulpa de porc fara os are preturi cuprinse intre 11 lei si 90 de bani si 14 lei si 99 de bani. Ceafa fara os porneste de la 14 lei si 99 de bani si ajunge pana la 22 de lei si 99 de bani. Asadar sunt diferente si de 8 lei pe kilogram, la un produs similar!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Sa analizam cifrele legate de comertul angro cu carne de porc la nivel national.La inceputul lunii decembrie, anul trecut, carcasa de porc se vindea cu 6 lei si 16 bani pe kilogram.

Pe 25 decembrie, pretul a ajuns la 5 lei si 72 de bani. In februarie 2016, aceeasi carcasa a atins pragul de jos: 4 lei si 99 de bani pe kilogram. Iar in iulie 2016 am ajuns la valoarea maxima a anului: 7 lei si 78 de bani.

Vara, consumul de carne creste si cererea se mentine la valori ridicate cateva luni. Explicatia e simpla. Asadar, preturile se modifica enorm. Cresc sau scad cu pana la 50 de procente in decurs de un an in cazul tranzactiilor mari. In magazine si carmangerii greu observi modificari.

Romanii consuma anual cam 7 milioane de porci. Productia nu este suficienta si pentru publicul larg, si pentru procesatori. Asa ca mai importam inca 1,5 milioane de capete!

Aici intra in scena marii procesatori de carne, cei care stiu sa-si faca aprovizionarea in perioadele potrivite. Sunt perioade in care fermele vand porcii si cu 3 lei pe kilogram. Un produs procesat, trecut prin fabrica isi dubleaza pretul, cel putin. Taxele din magazine il umfla apoi si mai mult, fata de pretul materiei prime.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

In Romania nu exista o bursa a carnii de porc, un loc in care preturile sa fie fixate saptamanal, asa cum se intampla in restul Europei. Uite-asa, fiecare poate sa puna orice pret isi doreste, iar romanii platesc mai mult pe mancare decat restul europenilor.

Consumatorii sunt prinsi la mijloc intr-un razboi al nemultumirilor. Marii producatori spun ca statul nu-i sprijina. Procesatorii se plang ca sunt ingraditid e prea multe taxe. Iar magazinele au o politica de secret total in privinta modului in care apar tarifele.

Preturile la preparatele din carne nu scad in functie de situatia de pe piata materiei prime. In schimb, daca pretul trebuie ridicat, problema se pune altfel...

Ne revedem peste o saptamana. Pana atunci, aveti mare grija de banii dumneavoastra. Se apropie sezonul cheltuielilor, asa ca trebuie sa fiti cu bagare de seama!"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si