Planul Marshall a reprezentat o modalitate care a ajutat la reconstrucția unei mari părți din Europa, devastată în urma războiului. 

Scopul planului a fost de ajutor financiar rapid pentru reconstrucția Europei și asigurarea aliaților pentru Statele Unite ale Americii.

planul marshall

Va exista un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei?

Ce a fost Planul Marshall, activat pentru reconstrucția Europei de Vest, după al Doilea Război Mondial

Planul Marshall (The Marshall Plan, cu numele oficial European Recovery Program (ERP)) a fost primul plan de reconstrucție realizat de Statele Unite ale Americii pentru țările europene afectate de urmările celui de-al

Doilea Război Mondial.

Pe 5 iunie 1947, în cadrul unui discurs rostit în Aula Universității americane Harvard, secretarul de stat american George Marshall a anunțat public lansarea unui mare program de asistență economică pentru refacerea economiilor europene, având ca scop stăvilirea extinderii comunismului, fenomen despre care credeau că este legat de problemele economice.

Citeste si: Joe Biden, anunț despre România la summit-ul NATO. Jens Stoltenberg: "Vom lua decizii istorice"

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

La 19 iunie 1947 miniștrii de externe ai Franței (Georges Bidault) și Regatului Unit (Ernest Bevin) au semnat un comunicat prin intermediul căruia au invitat 22 de state europene să trimită reprezentanți la Paris pentru a schița un plan de reconstrucție al Europei.

Olaf Scholz

Olaf Scholz, despre reconstrucția Ucrainei.

Va fi activat Planul Marshall și în cazul Ucrainei?

Premierul german Olaf Scholz a declarat într-un discurs guvernamental că vizita recentă pe care a făcut-o în Ucraina i-a amintit de distrugerile masive care au avut loc în mai multe orașe din Germania după Al Doilea Război Mondial. 

La fel ca Europa măcinată de război atunci, Ucraina are nevoie astăzi de un plan Marshall de reconstrucție”, a

transmis cancelarul.

Acesta a adăugat că se așteaptă ca războiul din Ucraina să nu se termine prea curând, iar Occidentul trebuie să se aștepte ca reconstrucția Ucrainei să dureze. 

„Vom avea nevoie de multe alte miliarde de euro și de dolari în scopul reconstrucției- pentru anii care vor urma”, a declarat Scholz.

Oficialul german a adăugat că Ucraina are nevoie să primească în continuare sprijin european de toate felurile: financiar, economic, umanitar, politic, dar și armament.

Uniunea Europeană a precizat că eforturile de reconstrucție ar trebuie să fie coordonate de Ucraina alături de statele UE, G7 și G20, dar și cu alte instituții și organizații financiare internaționale.

Citeste si: Norvegia trimite în Ucraina trei sisteme de lansatoare de rachete multiple

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si