Close sidebar
Close sidebar

Ce pensie va primi un român care a lucrat peste 25 de ani. Cum se recalculează după noua formulă

După recalcularea pensiilor din septembrie 2024, peste 2,5 milioane de români vor primi noi majorări de pensii. Cei mai avantajați vor fi pensionarii care au vechime mai mare de 25 de ani în câmpul muncii și beneficiază de puncte de stabilitate.

Sorin Negru,

Un exemplu concret de pensie recalculată din sistemul informatic integrat al Casei de pensii

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cele mai mari creșteri de pensii după recalcularea din septembrie 2024 le vor primi românii care au muncit peste 25 de ani și care primesc punctele de stabilitate.

Citește și: "A fost o eroare tehnică". Șeful Casei de Pensii dă asigurări că nicio pensie în plată nu scade după recalculare

"Este stipulat în normele de aplicare a legii pensiilor cum se acordă punctele de stabilitate atât pentru ani, cât și pentru lunile și zilele muncite", a explicat Daniel Baciu, șeful Casei naționale de pensii.

Potrivit oficialului de la casa de pensii, există un punctaj foarte clar care se acordă prin norme până la ultima zi muncită peste 25 de ani de activitate. 

Un număr de 3,5 milioane de pensionari ar trebui să primească acasă, începând cu luna mai, deciziile prin care pensia este recalculată.

Pensie mai mare cu 1.300 lei după recalculare

Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu a prezentat exemple concrete, luate din sistemul informativ integrat, cu pensii deja recalculate după noua formulă.

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Un pensionar electrician constructor din sectorul 3 primea în luna februarie o pensie de 2.200 lei, corespondentul a 26,8 puncte.

Pensionarul are peste 45 de ani de cotizare, iar pensia va crește semnificativ ca urmare a punctelor de stabilitate adăugate prin noua formulă de calcul.

"Punctele de stabilitate se acordă la toată perioada contributivă. În cazul acestui pensionar se adaugă 16 puncte de stabilitate la cele 26 de puncte calculate pe principiul contributivității", a explicat șeful Casei de pensii.

Pensionarul menționat obține 43 de puncte, iar noua formulă de calcul este foarte clară Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei)

În cazul acestui pensionar, rezultă un cuantum de 3.512

lei, cu 1.300 de lei peste pensia primită în prezent. 

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Pensii recalculate din septembrie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum crește pensia după recalculare prin punctele de stabilitate

Românii care au muncit peste 25 de ani vor primi aceste puncte-bonus de stabilitate în felul următor:

  • 0,50 de puncte/an pentru cei care au muncit peste 25 de ani
  • 0,75 de puncte vor primi cei care au muncit peste 30 de ani pentru fiecare an lucrat în plus
  • 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Însă la punctajul total se va ține cont, de asemenea, începând de acum, și de premii, ore suplimentare, facultate, armată sau șomaj.

Noua formulă de calcul aduce pensii mai mari

Să presupunem că vorbim despre un român care are 35 de puncte, la care se adaugă, să zicem, cinci puncte.

Și asta pentru că a lucrat peste 25 de ani și să presupunem că a avut facultate s-au a obținut anumite premii. În acest caz se mai adaugă încă trei puncte, arată experții citați de Antena 3.

Pensia= nr.total de puncte x VPR (81 de lei)
Pensia= 35 de puncte+5 puncte+3 puncte= 43 de puncte x 81 de lei=3.483 de lei, după noua formulă de calcul

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI