Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 octombrie 2024?

Sfinții mucenici prăznuiți pe 10 octombrie 2024 au fost băgați în apă fiartă și au ieșit nevătămați. Sfinții Evlampie și Evlampia au făcut sute de oameni să creadă în Dumnezeu.

Elena Tasca,

Foto simbol- preot

[Sursa foto: istockphotos]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe data de 10 octombrie 2024, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Evlampie și Evlampia, care au fost băgați în apă clocotită și au ieșit nevătămați.

Tot în acestă zi se face pomenirea celor două sute de mucenici, uciși pentru că au crezut în Dumnezeu la îndemnul sfinților Evlampie și Evlampia; a părintelui Vasian; a precuviosului părinte Teofil mărturisitorul, informează calendarul-ortodox.

Citește și: Programul pelerinajului la Sfânta Parascheva Iași 2024

Calendarul ortodox pe 10 octombrie 2024: Sfinții Evlampie și Evlampia 

Sfinții mucenici Evlampie și Evlampia au fost frați. Aceștia au trăit pe vremea lui Maximian, când domnea în orasul Nicomidia Maxim. Cei doi frați trăiau ascunși în munți împreună cu mai mulți credincioși. Sfântul Evlampie, în timp ce a coborât la cetate ca să cumpere pâine credincioșilor, a fost prins de slujitorii idolesti.

A mărturisit în fața împăratului că este creștin și a fost obligat să se închine la idolul Aris. Sfântul Evlampie, în loc sa jertfească, a poruncit idolului să cada și acesta  s-a sfarâmat. Sora sa a venit după el și și-a mărturisit, la rândul ei, credința în Dumnezeu.

Împăratul i-a băgat într-o căldare care fierbea, dar frații mucenici au supravițuit. După minunea văzută, 200 de oameni și-au rostit credința, iar împăratul a poruncit să li se taie capulu tuturor. 

Citește și: O nouă sărbătoare națională începând de anul viitor! Când va cădea această zi specială?

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: Doi soți cu o clinică de înfrumusețare și-au păcălit clienții că au o mașină a timpului cu care îi pot întinerii- antena3.ro

Sfântul Evlampie, Sfântul Părinte Teofi, Sfânta Evlampia

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Rugăciune către Sfinții Evlampie și Evlampia

"Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Ca pe uscat umblând Isra­el, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Fiind luminaţi cu Razele cele Prealuminate ale Luminii Celei cu Trei Străluciri, biruitorilor mucenici, cereţi luminare, nouă, celor ce cinstim sfântă pomenirea voastră cea pururea prăznuită.

Raze de soare străluceşte cin­stita şi înfrumuseţată prăznuire a mucenicilor şi pururea lu­minează tăinuit marginile pă­mântului cu Puterea Duhului.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley, confesiune cutremurătoare despre moartea fiului său. Ce a făcut timp de două luni cu trupul lui- radioimpuls.ro

Citeste si: Doi soți cu o clinică de înfrumusețare și-au păcălit clienții că au o mașină a timpului cu care îi pot întinerii- antena3.ro

Cu trup tânăr, tare ai biruit mucenice, pe începătorul rău tăţii celei vechi, răbdând chinuri şi foc şi năpădiri de rele, Sfinte Feri­cite Evlampie.

Fiind scăpaţi cu adevărat Fecioară Preacurată, de osânda cea strămoşească prin naşterea ta, cu glasuri de cântări te feri­cim pururea noi, credincioşii, ca pe o Maică a lui Dumnezeu"

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI