Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 16 octombrie 2024?

Află ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 16 octombrie 2024!

Andreea Stoica,

Calendar ortodox 16 octombrie 2024: Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

[Sursa foto: Doxologia / Patriarhia Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 16 octombrie 2024, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul.

Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutașul?

Sfântul Longhin a fost un soldat roman din armata condusă de Pontiu Pilat și a jucat un rol esențial în timpul răstignirii și învierii Domnului. El a fost comandantul care supraveghea paza Crucii la Răstignire, precum și paza Sfântului Mormânt. Când a fost martor la evenimentele miraculoase care au urmat morții lui Iisus – cutremurul, întunecarea soarelui și deschiderea mormintelor – el a exclamat cu credință: „Cu adevărat, Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27:54).

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Convertirea la creștinism

După Învierea Domnului, iudeii au încercat să mituiască soldații pentru a răspândi zvonul că trupul lui Iisus a fost furat de ucenici. Spre deosebire de ceilalți, Longhin a refuzat mita, a renunțat la slujba militară și s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Aceștia au părăsit Ierusalimul și s-au stabilit în Capadocia, unde au reușit să convertească mulți oameni la creștinism prin predicile și faptele lor.

Citeste si: Un bărbat a fost zărit în sălbăticie, după trei ani de căutări. Tom a fugit de acasă alături de copiii săi, după o ceartă cu soția- kanald.ro

Citeste si: Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret! Primele declarații ale artistei- wowbiz.ro

Citeste si: Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev. A fost dată de gol de zgârieturile de pe spate- antena3.ro

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Sfinții Mihail și Gavril 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce este bine să faci în această zi?

Martiriul Sfântului Longhin

Iudeii au insistat pe lângă Pilat să-l prindă și să-l ucidă pe Longhin, din cauza influenței sale în răspândirea creștinismului.

Pilat a trimis soldați să-l prindă, iar Sfântul Longhin, cunoscându-și sfârșitul, i-a întâmpinat cu căldură și ospitalitate. În noaptea dinaintea morții, s-a rugat necontenit, iar în zori, soldații au descoperit cu uimire că gazda lor era chiar cel pe care veniseră să-l omoare. Deși au fost reticenți, Longhin le-a cerut să îndeplinească porunca, și astfel a fost decapitat. Capul său a fost dus la Ierusalim, pentru ca Pilat să fie convins de moartea sa.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI