Pe 22 decembrie 2024, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

Cine a fost Sfântul Ierarh Petru Movilă?

Sfântul Petru Movilă s-a născut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei, Simion Movilă. După moartea tatălui său în 1607, familia sa s-a retras în Polonia din cauza contextului politic dificil din Moldova, mai ales sub domnia lui Ștefan Tomșa.

Acolo, Petru Movilă și-a continuat studiile la prestigiosul Colegiu al Frăției Ortodoxe din Liov.

În 1622, Petru Movilă a vizitat vestita Mănăstire Pecerska din Kiev, unde a legat o prietenie strânsă cu starețul Zaharia Copistensclii și cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului. Aceste întâlniri au avut un impact decisiv asupra vieții sale, iar la scurt timp după anul 1625, a fost tuns în monahism în această lavră.

La doar 31 de ani, în toamna anului 1627, Petru Movilă a fost ales egumen al Mănăstirii Pecerska, iar în 1632 a devenit Mitropolit al Kievului, Galiției și a toată Rusia. În această poziție, s-a remarcat ca un mare teolog, pedagog și reformator al vieții bisericești.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un criminal din SUA s-a supărat că autoritățile au decis să-l execute chiar de ziua lui. Pentru ultima masă a comandat un festin- antena3.ro

Citeste si: Anunțul făcut la 10 ani de la dispariția misterioasă a avionului Malaysia Airlines MH370, cu 239 de oameni la bord- stirileprotv.ro

Calendar ortodox decembrie 2024

Calendar ortodox decembrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu primești preotul când vine cu Ajunul Crăciunului?

Sfântul Petru Movilă a avut o activitate remarcabilă în viața spirituală și culturală a Bisericii Ortodoxe. Printre realizările sale se numără:

  • Fondarea Academiei din Kiev – În timpul stăreției sale la Lavra Pecerska, a pus bazele unui colegiu, care ulterior a devenit o academie cu caracter universitar.
    Aceasta este considerată cea mai veche instituție de învățământ superior a slavilor ortodocși.
  • "Mărturisirea Ortodoxă" – A redactat în limba latină o lucrare fundamentală pentru clarificarea învățăturii ortodoxe, aprobată de Sinodul de la Iași din 1642 și confirmată de toți patriarhii ortodocși. Aceasta a avut un rol esențial în consolidarea identității teologice a Bisericii Ortodoxe.
  • Promovarea culturii religioase – Sfântul Petru Movilă a încurajat publicarea de cărți despre viața duhovnicească, precum Patericul Sfinților din Pecerska (1634) și Minunile Peșterilor Kievului (1638). Tot el a tradus și publicat tratate ale Sfinților Părinți, contribuind astfel la educația preoțimii și a credincioșilor.
  • Răspândirea cultului icoanelor făcătoare de minuni – Sub îndrumarea sa, au fost redactate lucrări despre icoanele din Lavra Pecerska și despre minunile lor.

Citește și: Cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Maramureș: Ce este Viflaimul?

Trecerea la cele veșnice și canonizarea

Sfântul Petru Movilă a trecut la cele veșnice pe 22 decembrie 1646. De-a lungul timpului, lucrarea sa a fost recunoscută ca una de mare importanță pentru Ortodoxie.

A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, iar proclamarea canonizării a avut loc la 15 decembrie același an. Biserica Ortodoxă Română a aprobat înscrierea sa în calendar la 22 decembrie, în cadrul ședinței Sinodului din 12-13 martie 2002.

Citeste si: Majorare a pensiei pentru o anumită categorie de pensionari! Află cine urmează să aibă pensia mărită de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: Doliu în familia handbalistei Isabella Gullden! Sora sa a încetat din viață la doar 33 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un ciclon lovește România: Cod galben de ninsori și viscol în mai multe județe din țară. HARTA zonelor afectate de vremea rea- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si