Maramureșul este una dintre cele mai autentice regiuni ale României, unde tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor. De la colinde și obiceiuri specifice, până la scenete biblice și dansuri ritualice, Crăciunul în Maramureș înseamnă mult mai mult decât sărbătorirea Nașterii Domnului – este o adevărată sărbătoare a comunității, culturii și spiritualității.

Colindatul este cel mai îndrăgit obicei al Crăciunului în Maramureș

Colindatul este cel mai îndrăgit obicei al Crăciunului în Maramureș, practicat atât de copii, cât și de adulți. În Ajunul Crăciunului, grupuri de colindători pornesc din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului, îmbrăcați în costume tradiționale. Copiii colindă primii, la ore “decente”, fiind recompensați cu prăjituri, fructe sau bani. Adulții continuă colindatul pe tot parcursul nopții, adesea încheind seara cu o masă copioasă și o pălincă oferită de gazde.

După slujba de Crăciun, colindele continuă pe la casele din sat, iar cântecele specifice, transmise din generație în generație, răsună până dimineața. Fiecare colindător contribuie astfel la menținerea vie a acestei tradiții străvechi, care unește comunitatea și aduce bucurie.

Tradiții de Crăciun din Maramureș

Tradiții de Crăciun din Maramureș

[Sursa foto: Profimedia]

Umblatul cu “Steaua”

În special în satele maramureșene, copiii merg cu “steaua”, asemenea magilor care au fost călăuziți de stea până la Bethleem.

“Stelarii” sunt îmbrăcați în costume populare sau albe, purtând coifuri decorate, iar steaua lor este frumos împodobită. Recompensele sunt similare celor primite la colindat: fructe, dulciuri sau bani.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un criminal din SUA s-a supărat că autoritățile au decis să-l execute chiar de ziua lui. Pentru ultima masă a comandat un festin- antena3.ro

Citeste si: Anunțul făcut la 10 ani de la dispariția misterioasă a avionului Malaysia Airlines MH370, cu 239 de oameni la bord- stirileprotv.ro

Citește și: Când se merge cu Steaua în 2024? Versurile colindului de Crăciun ”Steaua sus răsare”

Jocul “caprei”

Un alt obicei impresionant este jocul “caprei”, un ceremonial spectaculos, care implică un grup mai mare de participanți. Pe lângă măștile de capră și cioban, apar personaje mascate care întruchipează moși, draci și alte figuri mitologice. Aceștia se mișcă zgomotos, cu talangi și clopote, oferind un spectacol unic, acompaniat de muzică.

Costumele de lână, adesea foarte grele, fac ca jocul să fie o provocare, iar dansatorii sunt răsplătiți de gazde cu cozonaci, covrigi sau pălincă. În fiecare gospodărie, ceremonialul se încheie cu râsete și aplauze, aducând o atmosferă de bucurie.

Viflaimul

Viflaimul este o scenetă biblică ce ilustrează momentele legate de Nașterea Domnului. Elevii sau membrii comunității locale interpretează personaje precum Irod, păstorii sau magii, oferind un spectacol emoționant. Acesta poate avea loc în biserică, cămine culturale sau chiar în casele oamenilor, după săptămâni de repetiții.

Este o tradiție ce implică întreaga comunitate și îmbină credința cu talentul artistic, fiind foarte apreciată atât de localnici, cât și de turiști.

Citește și: Colinde de Crăciun 2024: Cele mai frumoase melodii de iarnă tradiționale românești pe care să le asculți cu familia

Jocul Moșilor

Un obicei unic în Maramureș este “Jocul Moșilor”, un dans practicat în casele fetelor de măritat. Tinerii, cu vârste între 16 și 20 de ani, poartă măști colorate din lemn și sunt îmbrăcați în piei de oaie, ceea ce le conferă un aspect misterios. Jocul simbolizează chemarea strămoșilor pentru a proteja și îndruma tinerii aflați la începutul vieții de adult.

Citeste si: Majorare a pensiei pentru o anumită categorie de pensionari! Află cine urmează să aibă pensia mărită de la 1 ianuarie 2025- kfetele.ro

Citeste si: Doliu în familia handbalistei Isabella Gullden! Sora sa a încetat din viață la doar 33 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un ciclon lovește România: Cod galben de ninsori și viscol în mai multe județe din țară. HARTA zonelor afectate de vremea rea- antena3.ro

Dansatorii interacționează cu gazdele și glumesc cu fetele de măritat, iar seara se încheie cu o horă care implică toți participanții. Jocul se desfășoară nu doar în Ajunul Crăciunului, ci și în perioada dintre Crăciun și Revelion, fiind una dintre cele mai vechi tradiții locale.

Mâncăruri tradiționale

Pe lângă tradițiile spirituale, sărbătorile de Crăciun în Maramureș sunt completate de o gastronomie bogată. Gazdele își întâmpină musafirii cu delicatese precum cârnați, mămăligă, cozonaci și, desigur, pălincă. Mesele de sărbătoare sunt un prilej de socializare, iar preparatele tradiționale contribuie la farmecul specific al Crăciunului din această regiune.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si