Close sidebar
Close sidebar

Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile

Luni începe vaccinarea anti-COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca și Oxford. Au ajuns în România, 174.000 de doze de vaccin AstraZeneca, iar locurile aproape că s-au ocupat, astfel au fost programate până acum, peste 142.000 de persoane.

Alina Raducu,

Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Prospectul publicat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) menționează informații despre compoziția vaccinului, categoriile de persoane cărora le este recomandat sau efectele adverse.

AstraZeneca urmează să înceapă luna aceasta și testele clinice ale vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.

Cum arată prospectul vaccinului anti-COVID AstraZeneca?

Tot ca și în cazul vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, documentul citat precizează în introducere următoarele: “ Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță.

Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea. Vezi ultima parte de la pct. 4 pentru modul de raportare a reacțiilor adverse”. În plus, prospectul serului AstraZeneca/Oxford este disponibil pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare.

Informații utile pentru pacienții COVID-19 din prospectul vaccinului AstraZeneca!

Pentru ce se utilizează vaccinul AstraZeneca și care ar putea fi reacțiile adverse?

COVID-19 Vaccine AstraZeneca este utilizat pentru a preveni COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și peste.

“Vaccinul determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19”,

se arată în prospect.

Citeste si: Vaccinarea împotriva virusului Covid-19 nu este obligatorie. Florin Cîțu a făcut anunțul

Reacții adverse posibile ale vaccinului anti-COVID AstraZeneca

Ca oricare alt medicament, acest vaccin poate cauza și unele reacții adverse, care pot apărea doar la unele persoane. “Dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Solicitați un consult medical de urgență dacă aveți simptomele unei reacții alergice severe ”, precizează documentul citat.

Astfel de reacții pot include o combinație a oricăror simptome prezentate mai jos:
– senzație de leșin sau stare de confuzie
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăți la respirație
– respirație șuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feței sau gâtului
– urticarie sau erupție pe piele
– greață sau vărsături
– durere de stomac.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Ce scrie pe prospectul vaccinului AstraZeneca? Care sunt reacțiile adverse posibile

Reacții foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10)

sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției
– senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție
– frisoane sau senzație de febrilitate
– durere de cap
– greață (senzație de rău)
– durere articulară sau musculară

Reacții frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

– umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției
– febră (>38°C)
– vărsături (stare de rău) sau diaree

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Reacții mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)

– somnolență sau amețeli
– scădere a poftei de mâncare
– umflare a ganglionilor limfatici
– transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

Citeste si: Criză de organizare în spitale din cauza CORONAVIRUS. Anunțul ministerului Sănătății

Ce conține o doză de vaccin AstraZeneca?

Adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S), nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase (U Inf.) Acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG). Celelalte componente sunt L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile.

Acest medicament mai conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doza de 0,5 ml, adică practic „nu conține sodiu”. Acest medicament conține 2 mg de alcool (etanol) per doza de 0,5 ml. Cantitatea mică de alcool din acest medicament nu va determina niciun efect observabil.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI