Judecătorii au decis ca fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, condamnat definitiv, în 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și prins în Grecia, după ce a fugit din țară, că nu va mai fi extrădat în România. Astfel, după ce a fost prins, Sorin Oprescu a fost dus în arest și mai apoi eliberat pe cauțiune, în 31 mai.

Instanța din Grecia a refuzat extrădarea lui Sorin Oprescu în România

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, din cauza condiţiilor de detenţie din închisorile din România. Fostul primar al Capitalei a fost eliberat contra unei cauţiuni de 5.000 de euro în urmă cu aproape două luni, când a susţinut în faţa instanţei elene că a ajuns să fie condamnat în baza unui denunţ şi în condiţiile în care în România a existat o "euforie" privind trimiterea în judecată a unor politicieni.

Într-o audiere, Oprescu a prezentat condiţiile din penitenciarele româneşti, care nu-i permit nici un regim adecvat, nici îngrijiri medicale şi a susţinut că eventualele căi de atac pe care le are la dispoziţie împotriva sentinţei sale vor fi "aprobate post-mortem".

Mai mult, fostul primar s-a plâns de condiţiile din penitenciarele din România, arătând că toaletele nu au uşi, iar opt deținuți sunt cazaţi într-o cameră de opt metri pătraţi, iar în ceea ce priveşte hrana, deţinuţii au de ales între "cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, precizând ar fi tot ce

nu are voie să mănânce. 

Citeste si: VIDEO| Fostul președinte al PSD este îndrăgostit din nou. Cine i-a furat inima

Ce se întamplă cu Sorin Oprescu, după ce instanța din Grecia a refuzat extradarea să în România

Ce se întamplă cu Sorin Oprescu, după ce instanța din Grecia a refuzat extradarea să în România

Acesta a fost întrebat dacă poate să-şi cumpere mâncare adecvată regimului impus de boala sa, iar Oprescu a arătat că deţinuţii nu au în România această posibilitate, ci doar să primească pachet de la rude, dar mâncarea nu rezistă mult timp, deoarece nu există frigidere. 

 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Ajutor pentru Ucraina: Uniunea Europeană acordă alte 500 de milioane de euro pentru a cumpăra armament

În ceea ce priveşte relaţia cu medicul din penitenciar, Oprescu a mai spus că acesta discută cu deţinuţii de la patru metri şi jumătate şi că îi trimite pe aceştia la spital "în momentul când îşi dă seama că s-ar putea să se stingă bolnavul”.

Ce se va intampla cu fostul primar al capitalei?

Judecătorii Curţii de Apel din Atena au hotărât ca Sorin Oprescu poate fi eliberat pentru o garanţie de 5.000 de euro. Însă, acesta trebuie să se prezinte la poliţie de două ori pe lună.

Așadar, Sorin Oprescu va trebui să se prezinte la poliţie pe 1 şi 16 iunie, următorul termen în procesul de extrădare fiind peste 30 de zile, până când autoritățile din România vor trimite clarități privind condiţiile din penitenciare.

La data de 13 mai 2019, Sorin Oprescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Dar decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Totodată, instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Fostul rector și fostul prorector al Academiei de Poliție au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, în urma amenințărilor adresate Emiliei Șercan

Magistraţii au decis și confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

De asemenea, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Conform reprezentanților DNA, Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, care la rândul său este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si