Close sidebar
Close sidebar

Ce se întâmplă în corpul tău după 7 zile de post negru

Milioane de oameni din întreaga lume țin post în mod regulat, nu doar pentru a pierde în greutate, ci și din motive religioase, dar până acum implicațiile biologice ale absenței prelungite de calorii nu au fost complet înțelese.

Sorin Negru,

Ce se întâmplă în corpul tău după 7 zile de post negru

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Medicii au analizat, într-un studiu recent, schimbările sistemice care au loc în corpul unor pacienți în perioadele lungi de timp fără alimente, dezvăluind atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății.

Citește și: Ce a pățit bărbatul care a luat 217 doze de vaccin anti-COVID

Autorii studiului au recrutat 12 voluntari sănătoși pentru a lua parte la un post de șapte zile, timp în care li s-a permis să bea doar apă, dar nu au putut să consume alimente.

Participanții au fost monitorizați îndeaproape pe parcursul acestei perioade, cercetătorii măsurând modificările legate de aproximativ 3.000

de proteine diferite din sânge în fiecare zi, scrie IFL Science.

Autorii studiului au scris în raport că organismul voluntarilor și-a schimbat sursele de energie în primele zile ale postului.

Corpurile supuse postului negru au început să ardă grăsimile stocate mai degrabă decât glucoza. Ca rezultat, participanții au pierdut în medie 5,7 kilograme pe parcursul săptămânii și și-au păstrat această greutate chiar și după ce au început să mănânce din nou.

Ce s-a întâmplat după trei zile de post negru 

În mod surprinzător, totuși, cercetătorii nu au observat modificări majore ale nivelului de proteine din sânge în primele zile ale postului.

Această situație s-a schimbat dramatic după a treia zi, deoarece sute de compuși cu impact masiv asupra sănătății au început să fluctueze necontrolat.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Cercetătorii au raportat observațiile lor la studii genetice care leagă anumite proteine de diferite boli și au reușit să estimeze consecințele asupra sănătății pentru 212 compuși din plasmă care s-au modificat în timpul postului.

De exemplu, ei au descoperit că abținerea de la alimente pentru mai mult de trei zile a dus la o scădere a nivelurilor plasmatice ale proteinei 70 (SWAP70).

Deoarece nivelurile mai scăzute ale acestui marker au fost asociate cu un risc redus de artrită reumatoidă (AR), cercetătorii speculează că această descoperire „ar putea oferi cel puțin o explicație parțială pentru ameliorarea durerii pacienților cu artrită în timpul postului prelungit”.

Postul negru are un impact benefic asupra sănătății inimii, dar crește riscul de tromboze

De asemenea, a ieșit în evidență o proteină numită hipoxia 1 (HYOU1), care este asociată cu boala coronariană.

Pe parcursul postului, s-a observat că nivelurile acestui compus au scăzut, sugerând că perioadele susținute fără alimente pot avea un impact benefic asupra sănătății inimii.

În același timp, cercetătorii au identificat mai multe rezultate negative asupra sănătății asociate cu postul.

De exemplu, ei au observat o creștere a factorului XI de coagulare, crescând astfel potențial riscul de evenimente de tromboză.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Beneficiile pentru sănătate apar abia după 3 zile de post

[Sursa foto: Pexels.com]

„Pentru prima dată, suntem capabili să vedem ce se întâmplă la nivel molecular în tot corpul când ținem post prelungit”, a spus autorul studiului Claudia Langenberg.

„Rezultatele noastre oferă dovezi pentru beneficiile pentru sănătate ale postului dincolo de pierderea în greutate, dar acestea au fost vizibile numai după trei zile de restricție calorică totală – mai târziu decât credeam anterior.”

Rezumând implicațiile acestei cercetări, autorul Maik Pietzner adaugă că „în timp ce postul poate fi benefic pentru tratarea unor afecțiuni, de multe ori postul nu va fi o opțiune pentru pacienții care au probleme de sănătate”.

Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI