Close sidebar
Close sidebar

Ce se pune în loc de praf de copt dacă vrei aluaturi pufoase și pline de savoare

Află ce se pune în loc de praf de copt dacă vrei aluaturi pufoase și pline de savoare

Andreea Stoica,

Prăjituri fără praf de copt

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În bucătărie, praful de copt este un ingredient esențial pentru multe rețete, asigurând creșterea aluaturilor. Cu toate acestea, există situații în care s-ar putea să dorești să-l înlocuiești. 

Fie că vrei să găsești o alternativă mai sănătoasă, fie că ai rămas fără praf de copt în casă, există soluții pentru a obține aluaturi la fel de pufoase și delicioase.

De ce să cauți înlocuitor pentru praf de copt pentru rețetele din bucătărie

Praful de copt este un agent de afânare chimic compus în principal din agenți de afânare (difosfați- E 450), carbonați de sodiu (E 500) și amidon.

Atunci când este combinat cu lichid și expus la căldură, eliberează dioxid de carbon, ceea ce face ca aluatul să crească. Cu toate acestea, există motive pentru care ai putea căuta un înlocuitor.

Unii oameni preferă să evite praful de copt preferând utilizarea ingredientelor naturale care sunt mai sănătoasă.

De asemenea, unele persoane pot fi alergice sau sensibile la ingredientele din praful de copt.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

Citește și: Cum este cel mai bine să păstrăm cozonacul. Se bagă sau nu la frigider? Răspunsul specialiștilor

Ce se pune în loc de praf de copt în cazul în care cauți o alternativă mai sănătoasă

Există mai multe alternative la praful de copt pe care le poți utiliza pentru a obține același efect de creștere în aluat.

Iată câteva opțiuni sănătoase și eficiente:

Bicarbonat de sodiu și oțet

Combinația de bicarbonat de sodiu și oțet este una dintre cele mai populare alternative. Oțetul, fiind acid, reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a produce dioxid de carbon.

Rețetă: Pentru fiecare linguriță de praf de copt, folosește 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1/2 linguriță de oțet.

Bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie

La fel ca și oțetul, zeama de lămâie este acidă și poate reacționa cu bicarbonatul de sodiu pentru a crea bule de dioxid de carbon.

Rețetă: Pentru fiecare linguriță de praf de copt, folosește 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1/2 linguriță de zeamă de lămâie.

Bicarbonat de sodiu și iaurt

Iaurtul este un alt ingredient, care combinat cu bicarbonat, poate înlocui praful de copt. El adaugă, de asemenea, o textură moale și umedă aluatului.

Rețetă: Pentru fiecare linguriță de praf de copt, folosește 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1/2 cană de iaurt.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

Prăjitură cu cireșe fără praf de copt

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Trei rețete delicioase și inedite cu cireșe

Trucuri care te asigură că vei obține aluaturi pufoase și savuroase

Pentru a te asigura că alternativele la praful de copt funcționează eficient și că obții aluaturi pufoase și savuroase, ține cont de următoarele trucuri:

Măsoară cu precizie

Utilizează măsuri precise pentru a nu modifica raportul dintre ingredientele acide și bicarbonatul de sodiu. O cantitate greșită poate afecta textura și creșterea aluatului.

Amestecă bine ingredientele

Asigură-te că ingredientele sunt bine amestecate pentru a permite reacțiilor chimice să se producă uniform în tot aluatul.

Coace imediat

După ce ai adăugat alternativul la praf de copt, coace aluatul cât mai repede posibil. Reacțiile dintre ingredientele acide și bicarbonat de sodiu încep imediat, iar amânarea coacerii poate reduce efectul de creștere.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI