Close sidebar
Close sidebar

Ce trebuie să dai de pomană de Moșii de toamnă 2022?

Moșii de Toamnă 2022 au loc pe data de 5 noiembrie 2022. În această zi, numită şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor, este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfiinţite.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Moşii de toamnă 2022 sau Sâmbăta Morţilor 2022  reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2022 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor. Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări. 

Tradiţii pentru Moşii de toamnă 2022- Sâmbăta Morţilor

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Vezi când sunt Moșii de toamnă 2022 și ce tradiții și obiceiuri se respectă. 

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2022: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru a avea noroc

Moşii de toamnă 2022 sau Ziua Morţilor: În acest an, în Biserica Ortodoxă, pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă are loc pe 5 noiembrie 2022, conform crestinortodox.ro. În această sâmbătă, ne rugăm ca ți cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi iî dobandim la sărbătoarea Nașterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie.

Ce se dă de pomană de Moşii de toamnă/ Sâmbăta Morţilor 2022

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate.

Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: Calendar ortodox 12 septembrie 2022: Ce sărbătoare e azi?

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI