Close sidebar
Close sidebar

Cea mai veche sculptură din Asia de Est, găsită în China

O pasăre sculptată într-un os ars şi vechi de 13.500 de ani, descoperită în mijlocul resturilor de animale calcinate la Lingjing, redatează originea sculpturii şi a reprezentaţiilor de animale în Asia de Est, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS One.

M.A.,


DISTRIBUIE
acest articol

"Sculptura nu este o reprezentaţie totală a unei păsări. Artistul a supradimensionat coada păsării pentru a permite sculpturii să stea pe piedestal", a explicat pentru AFP Francesco D'Errico, cercetător CNRS, pentru care aceasta implică că ne aflam, deja, în epocă, la "un stadiu avansat" de practică artistică. "Artistul a fost pe deplin conştient de faptul că statuile sunt arta echilibrului şi a armoniei", a adăugat un co-autor al studiului publicat în PLOS One, potrivit Le Figaro. 

Citeste si: După coronavirus, un alt pericol pândește lumea! Profeția lui Nostradamus care dă fiori

Şi pentru a realiza opera sa, artistul a folosit patru tehnici diferite şi a lucrat mai puţin de 68 de zone diferite de os. Descoperită la Lingjing, în nordul Chinei, în mijlocul resturilor de animale calcinate şi de fragmente de ceramică, figurina de 19,2 milimetri lungime pe 5,1 milimetri înălţime este în "stare de conservare excepţională". 

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Pentru a determina vârsta sculpturii- în jur de 13.500 de ani- cercetătorii s-au concentrat pe datarea în carbon 14 a osului găsit cu figurină, şi pe caracteristicile uneltelor din piatră găsite la faţa locului. Mica pasăre redatează astfel originea sculpturii şi reprezentaţiile de animale în Asia de Est de mai mult de 8.500 de ani. 

Citeste si: Patriarhia doreşte reluarea grabnică a slujbelor religioase şi aşteaptă un răspuns „realist şi înţelept” de la autorităţi

"Noi ştim deja, că la acea epocă, vânătorii-culegători din China fabricau unelte din os (suliţe de lance, ace) şi ornamente personale din cochilii, ouă de struţ sau dinţi de animale", explică arheologul Universităţii din Bordeaux. 

Citeste si: Olivia Steer, atac fără precedent la președintele Klaus Iohannis! Incredibil, cu cine l-a comparat

"Sculptura de obiecte, fără funcţie aparentă şi care necesită o tehnică specifică, deschide o nouă fereastră despre acele societăţi", adaugă el. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI