In articol:
- Ingredientele necesare pentru prepararea mujdeiului de usturoi
- Mod de preparare mujdei de usturoi pentru carnea de porc
- Rețetă simplă de mujdei de usturoi simplu și delicios
- Rețetă de mujdei de usturoi tip pastă
- Ingrediente
- Mod de preparare pastă de usturoi
Ingredientele necesare pentru prepararea mujdeiului de usturoi
- 50 g usturoi proaspăt
- 25 g ulei de floarea soarelui
- 90 ml apă minerală
- 10 ml zeamă de lămâie
- sare și piper după gust
Mod de preparare mujdei de usturoi pentru carnea de porc
Mujdeiul de usturoi este un sos tradițional românesc care se potrivește cu o suită vastă de mâncăruri.
Nenumărate mâncăruri sunt servite cu mujdei de usturoi, dar cele mai populare sunt: peștele prăjit, puiul sau porcul la grătar, rasolul de vită, cartofii prăjiți, mămăliga și păstăile fierte. În funcție de regiunea în care este pregătit, mujdeiul poate să fie foarte diferit.
În Oltenia, se adaugă adeseori oțet și mărar în mujdeiul de usturoi. În Transilvania, acestui sos i se adaugă smântână, oțet și miere. Iar în Dobrogea, adițiile cele mai întâlnite în mujdeiul de usturoi sunt roșiile și ardeiul iute.
Rețetă simplă de mujdei de usturoi simplu și delicios
Pisăm foarte bine usturoiul și adăugăm sare și piper după gust. Timp de câteva minute, amestecăm cât se poate de bine usturoiul cu condimentele.
Citeste si: Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii! Reţetă simplă de Crăciun
Rețetă de mujdei de usturoi tip pastă
Ingrediente
- 7 căpăţâni de usturoi (căţeii să fie descojiţi)
- ½ linguriţă sare grunjoasă
- 700 ml ulei
- zeama de la 1 sau 2 lămâi
- 80 ml apă
Mod de preparare pastă de usturoi
Pui căţeii de usturoi şi sarea într-un robot de bucătărie. Omogenizezi până obţii un piure cât mai fin şi, dacă este nevoie, te mai opreşti pentru a curăţa pereţii vasului. Cu robotul de bucătărie pornit, torni în fir subţire, gradual, jumătate din cantitatea de ulei (350 ml). Nu te grăbi, ca să nu se taie compoziţia. Te opreşti doar ca să mai cureţi pereţii vasului.
Citeste si: De ce nu se încheagă piftia? Greșeala majoră pe care o faci an de an
Treptat adaugi o jumătate de cană de ulei, tot în fir subţire. Compoziţia ar trebui să înceapă acum să se omogenizeze. Încet-încet, adaugi zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Iar pasta va deveni mai uşoară şi mai albă. Torni încă o jumătate de cană de ulei în fir subţire, apoi adaugi în fir subţire apa. Compoziţia se va dilua, dar nu va fi lichidă. Apoi adaugi treptat restul de ulei.
Pasta de usturoi care a rezultat în urma procesului ar trebui să fie cremoasă, albă şi foarte pufoasă şi să aibă consistenţa albuşurilor bătute spumă. Dacă nu este aşa, mai ţii robotul de bucătărie pornit şi mai adaugi ulei până când pasta ajunge la consistenţa dorită. Apoi, transferi pasta de usturoi într-un recipient etanş, pui capacul şi o păstrezi la frigider cel mult 3 săptămâni.