Close sidebar
Close sidebar

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Sfânta Parascheva este una dintre cele mai îndrăgite sfinte din calendarul creștin-ortodox și este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie.

Madalina Grigore,

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie

[Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala Metropolitană din Iași. Din acest motiv în fiecare an, în luna octombrie, mii de credincioși merg la Iași la moașele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie

[Sursa foto: doxologia.ro]

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Informațiile referitoare la viața Sfintei Cuvioase Parascheva sunt puține și târziu apărute pentru perioada în care sfânta a trăit.

Prima biografie tradusă în limba română în secolul al XVI-lea conține numele de Sf.

Petka, după cum era cunoscută în rândul bulgarilor și al sârbilor, dar și ca Sfânta Vineri, nume cunoscut și de români.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la Epivat, Selmipașa de azi, în Turcia, într-o familie de oameni înstăriți. Ea a trăit în secolul al XI-lea. De copilă mergea la Biserică des și era impresionată de predicile preoților, dar mai ales de textul din Evanghelie.

Citeste si: Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022: Anunț important

Mărturiile târziu apărute referitoare la viața Sfintei spun că atunci când aceasta avea aproximativ 10 ani a auzit când în biserică se citea Evanghelia după Marcu și a rămas impresionată de versetul: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. După ce a auzit acestea a mers acasă și a împărțit săracilor hainele pe care le purta, iar în timp astfel de lucruri au devenit o obișnuință pentru Parascheva, în ciuda opiniilor părinților ei. 

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

După decesul părinților ei, toată averea care i se cuvenea a împărțit-o nevoiașilor, iar ea a ales să iasă din rândul lumii obișnuite și să pășească în lumea monahismului. 

Sfârșitul vieții pământești a găsit-o în locurile natale, când avea aproximativ 25 de ani și s-a întors în locurile de unde a plecat fără ca cineva să o mai recunoască.

Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.

După ani de zile în care a ținut post și a suferit fizic, Parascheva moare în Epivat unde s-a întors la îndrumarea unui înger care i-a apărut în vis. A fost înmormântată ca orice om, fără ca mormântul să îi fie recunoscut mulți ani.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași. Credincioși din toată țara, dar si din toate colturile lumii merg să se închine la moaștele acesteia, in fiecare an pentru ca sfanta sa ii ajute. In total, peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Legenda descoperirii trupului Sfintei Parascheva

Descoperirea trupului a fost considerată de creștini una miraculoasă. Camarazii unui marinar mort împreună cu allți creștini săpau o groapă pentru cel decedat, dar acolo au găsit trupul întreg al unei femei care împrăștia un miros plăcut. 

Bărbații au pus trupul marinarului lângă cel al cuvioasei și au plecat. Peste noapte, în visele unuia dintre gropari, pe care îl chema Gheorghe, şi ale unei femei credincioase, pe nume Eftimia, a apărut Sfânta Parascheva în chip de împărăteasă, cerând ca trupul ei să fie mutat de acolo într-un loc de cinste. Credincioșii au organizat atunci o procesiune solemnă în biserica Sfinții Apostoli din Epivat. 

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Potrivit legendei, credincioșii au înălțat o biserică chiar în locul unde au trăit părinții Sfintei Parascheva.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva? Se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfânta Parascheva 2022: rugăciune făcătoare de minuni

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”.

Citeste si: Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI