Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a informat vineri că o persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză.

Comitetul național de vaccinare spune că este recomandată reluarea imunizării cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită.

Citeste si: Klaus Iohannis a făcut al doilea vaccin anti-COVID-19- FOTO

Mai faci vaccinul dacă ai fost deja infectat cu coronavirus?

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar imunizarea acestora se poate realiza după vindecare, precizează CNCAV.

În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi imunizată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

" Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă",  informează CNCAV.

Citeste si: Bilanțul TRIST al zilei: 2.580 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Ce se întâmplă în secțiile ATI din țară

Termenul de rapel în cazul vaccinului Moderna

În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă.

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită, spun oficialii din Ministerul Sănătății. 

Potrivit sursei citate, în cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalităţile deja cunoscute pentru programarea iniţială.

Citeste si: Directorul OMS, mesaj îngrijorător pentru Europa

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pentru situaţiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental la mai puţin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel, conform Agerpres.

Efect advers extrem de rar descoperit la un medici

Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost înregistrată o reacţie adversă rară- paralizie temporară facială- după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Reacţia s-a înregistrat la o femeie din Vâlcea, medic, care în prezent este într-o stare de sănătate bună.

"Ministerul Sănătăţii a fost informat de către reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică- Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacţii adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty)", au anunțat oficialii de la București.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si