In articol:
- Cozonac de Paște. Faină se soia, amidon, zer, oțet din vin, glutem, ulei de palmier, enzime, conservați, coloranți și stabilizatori
- Cozonac de Paște. Conțin extrem de mic de cacao
- 30 de aditivi alimentari
- Cozonac de Paște. Rețetă de cozonac de casă
- Ingrediente
- Pentru blat:
- Cozonac fără frământare rețetă. Pentru umplutură:
- Cozonac fără frământare rețetă. Cum se prepară:
Cozonac de Paște. Cozonacul este pâinea dulce a secolelor trecute, deseori evocată de călătorii străini care au trecut sau locuit în spațiul românesc. Cu o istorie străveche, prețiosul produs are și un loc de frunte la toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spațiul românesc. Evident, nu ar fi fost de conceput să lipsească de pe masa de Paște a oricărei gospodării, oricât de modeste.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricat/distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 g și 1000 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Citeste si: Pască tradițională cu brânză dulce: Rețeta uitată din bătrâni
Cozonac de Paște. Faină se soia, amidon, zer, oțet din vin, glutem, ulei de palmier, enzime, conservați, coloranți și stabilizatori
În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire,
Citeste si: Ouă de Paște. Greșeala pe care mulți o fac atunci când cumpără ouă. Ai observat vreodată acest detaliu?
Cozonac de Paște. Conțin extrem de mic de cacao
Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.
Citeste si: Ciorbă de miel, cea mai delicioasă rețetă pentru Paște
30 de aditivi alimentari
În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.
„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta produsului, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a spus Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Citeste si: Mesaje de Paște 2020: Urări și felicitări cu Hristos a Înviat și Paște Fericit!
Cozonac de Paște. Rețetă de cozonac de casă
Dacă acest studiu v-a convins să nu mai cumpărați cozonac din comerț, iată o rețetă simplă de cozonac de casă fără frământare!
Ingrediente
Pentru blat:
- 500 g făină
- 300 ml lapte călduț
- 100 g zahăr
- 100 g unt topit
- 7 g drojdie uscată
- 3 gălbenușuri
- coaja de la o lămâie
- o păstaie de vanilie
- sare
Citeste si: Pască fără aluat. Va fi vedeta mesei de Paște! Iată cum se prepară, pas cu pas
Cozonac fără frământare rețetă. Pentru umplutură:
- 200 g nucă măcinată
- 20 g cacao
- 80 g zahăr pudră
- 100 g rahat
Cozonac fără frământare rețetă. Cum se prepară:
Se amestecă toate ingredientele pentru cozonac, până se omogonizează. Se lasă la dospit până își dublează volumul.
Citeste si: Cum să mâncăm de Paște ca să nu ne îngrășăm. Sfaturile nutriționistului
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cozonac fără frământare rețetă. După ce a dospit aluatul îl puneți la frigider pentru cel puțin 12 ore. După aceea, se pune în tăvi şi se lasă la copt.