In articol:
Cozonacul de casă dă gust sărbătorilor de iarnă. Puține gospodine știu, însă, rețeta cremei de cacao din care rezultă cozonaci gustoși și pufoși. Românii sunt amatori de dospituri pufoase în preajma sărbătorilor, fie de Crăciun, Revelio, fie de Paște.
Citeste si: Negresă cu glazură de ciocolată. Rețeta corectă a marilor cofetari
Află rețeta pentru crema de cacao. Îți vei da invitații pe spate cu un cozonac pufos, gustos și aromat. Dacă de Paște cozonacul stă pe masă alături de ouăle roșii și de drob, iarna vedeta pufoasă stă alături de carnea de porc și de șoriciul nelipsit.
Citeste si: Cum se face prăjitura cheesecake fără coacere
Rețeta genială pentru crema de cacao pentru cozonaci
Aluatul maro se va face de către gospodine din următoarele ingrediente:
- 400 g făină
- 50 g cacao
- 200 ml lapte gras
- 40 g zahăr pudră
- 2 gălbenușuri
- 50 g unt min.82%
- 15 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscata
- 25 g zahăr
- 1 vârf de cuțit coajă rasă de lămâie
- un praf bun de sare
- ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
Ca să iasă delicioși, cozonacii au nevoie și de crema de ciocolată. Pentru prepararea ei avem nevoie de:
- 75 g unt min.82%
- 75 g ciocolată min 50% cacao
- 20 g cacao
- 50 g zahăr
- extract de vanilie, vanilie sau zahăr vanilat
În plus:
- 1 gălbenuș+ 20 ml lapte rece+ 1 praf de sare pentru uns cozonacul
Mod de preparare pentru crema de cacao
Prima oară, topim untul, tragem cratița de pe foc și adaugăm ciocolata rasă. După ce se topește ciocolata, adăugăm cacao amestecat cu zahăr. Trebuie să amestecăm atunci cacao cu zahăr pentru a se incorpora repede. Astfel, nu vom avea cocoloașe. Folosim un tel mic și adăugăm și vanilia.
Umplutura de cacao se adaugă peste aluat. Dăm drumul la cuptor la 170 de grade. Trebuie să fie cu căldură sus+jos+ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz).
La final, după ce se dospește, ungem cozonacul cu gălbenuș bătut cu puțin lapte rece și un praf de sare (cu o pensulă moale).
Introducem cozonacul în cuptorul preîncins și îl coacem 20 de minute la 170 C și apoi încă 30-40 min la 160 C. Atenție, să nu îl tăiați până nu se răcește complet pentru că distrugeți umplutura de cacao. Poftă bună și sărbători fericite!