Nimic nu se compara cu celebra branza din Marginimea Sibiului- spun asta, in cor, toti cei care au gustat macar o data specialitatile bacilor din zona. Branzeturile preparate in varf de munte rivalizeaza cu sortimente celebre din alte tari. Comparata cu ricotta italienilor, urda traditionala de la munte este pregatita si astazi dupa retete vechi de sute de ani.
„Fierbem zerul sa iasa urda.
Zerul proaspat se lasa la foc potrivit timp de cel putin jumatate de ora.
Ea se serveste si ca urda de aici din zer si si ca jintita. Jintita se ia in cani si se ia cu putin zer.
„S-o luam sa fie cruda, buna...Punem si zerul curge in galeata si ramane urda. Ramane urda aici si se agata pana se scurge tot zerul din ea si se poate consuma”
SOI ITALIENESC, GUST ROMANESC!
In vreme ce acasa, in Italia, aproape toata ricotta se face in fabrica, la noi, o poti gusta in varf de munte! Retele s-au transmis, aici, din generatie in generatie, iar ciobanii n-ar renunta pentru nimic in lume la ele!
Ioan Albu:" Se face totul natural si fara ingrediente industriale, fara adaosuri.
Am rugat bacii sa guste din ambele sortimenete- romanesc si italienesc, iar rezultatul:
Maria Capota, bacita:" E grasa si asta si e buna. Nu poti sa-i bagi vina ca nu se poate manca. Renuntati la urda pentru... Noi nu renuntam la nimic al nostru”
RICOTTA NOASTRA, MAI BUNA?
Manuel Betto, chef:" Asta este chiar buna, cum se facea la noi inainte. Acum e aproape toata industrializata in Italia si iesie un produs asa mai particular, mai fin pentru gusturi mai noi, dar gustul adevarat este cel de la munte”.
Bogdan Bucur, primar Rasinari: Ceea ce se produce aici are un gust deosebit. Si stana, dupa cum o vedeti este de pe la 1900, modul de lucru este de atunci”.
Branza preparata de oierii din Marginime ajunge nu doar pe mesele romanilor, ci si ale grumanzilor din strainatate. Pana la toamna, ciobanii vor pregati tot felul de sortimente delicioase.