In articol:
Virusul Sars-Cov-2 continuă să facă ravagii la nivel mondial. Specialiștii au estimat că 40% dintre pacienții covid-19 sunt fără simptome. La jumătate dintre acești pacienți, simptomele devin severe cu timpul. Personalul medical al unui spital din China a reușit să întocmească o listă a simptomelor COVID-19. Deoarece coronavirusul poate afecta oamenii în moduri diferite, unii nu știu că sunt infectați, în timp ce alții
Dacă afli de existența acestor simptome poți recunoaște infecția cu covid la timp și poți evita complicațiile. Primele simptome care apar sunt febra și tusea. Apoi urmează durerile de gât, cefalee, durerile musculare, greața sau diareea. În cazurile grave de infectare cu coronavirus, respirația scurtă este principala manifestare.
Este știut faptul că simptomele covid-19 nu apar imediat după ce un individ este infectat.
Citeste si: Coronavirus în România, 15 decembrie 2020. 6.171 cazuri noi și 204 de decese cauzate de COVID-19
Simptomele coronavirus apar pe zile
Între 1 și 4 zile, apar simtpomele ușoare.
În intervalul 5-6 zile, simptomele se pot agrava. În această perioadă este posibil să apară probleme respiratorii.
Citeste si: O femeie a fost ucisă în propria casă de o turmă de elefanţi- antena3.ro
A șaptea zi poate deveni critică pentru unii pacienți. Pot fi resimțite dureri în piept, iar acest simptom trage un semnal de alarmă să mergeți la medic.
Citeste si: Raed Arafat, despre perioada sărbătorilor de iarnă. Ce sfat le dă românilor
După 8-9 zile, oamenii cu boli grave sunt mai predispuși să prezinte dificultăți respiratorii, pneumonie sau chiar sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS). Acest sindrom reprezintă o afecțiune care necesită chiar și intubarea. Unii pacienți pot dezvolta aritmii din cauza funcției pulmonare insuficiente și există posibilitatea aparitiei sepsisului datorită unui răspuns imun agresiv.
În intervalul 10-11 zile, lucrurile devin și mai serioase. Persoanele cu simptome agravante sunt dovada clară că boala lor a făcut progrese. După acest verdict, persoanele respective sunt transferate la secția de Terapie Intensivă. În cazurile severe, se adaugă simptome precum durerea abdominală și pierderea poftei de mâncare.
În ce zi începe recuperarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19
În ziua a 12-a oamenii care dețin o imunitate puternică și pacienții care au primit tratamentul în timp util, vor începe să se recupereze. În acest timp, temperatura corpului este normalizată.
Ziua a 16-a le dă voie pacienților să se externexe, iar tusea dispare.
Citeste si: O femeie a fost ucisă în propria casă de o turmă de elefanţi- antena3.ro
În ziua a 19-a se poate pune iar problema respirației. Chiar și după două săptămâni, pacienții se pot plânge de probleme de respirație.
Ziua 27. Majoritatea pacienților ies din spital, dar acest lucru nu înseamnă că simptomele lor au dispărut complet.
Totuși, unii bolnavi infectaţi cu coronavirus prezintă simptome timp de luni bune. Ei au dureri în piept, dificultăți de respirație, greață, aritmie. Simptomele pe termen lung pot fi prezente și la pacienții care nu au fost spitalizați, dar tratați acasă.