In articol:
- Situație gravă în privința prețului la curentul electric
- Scumpiri preconizate și la gaze după 31 martie 2025
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, unul dintre cei experimentați specialiști din piața energiei, a lansat miercuri un avertisment cu privire la "explozia" posibilă a facturilor din aprilie 2025.
Citește și: Facturi cu 40% mai mici pentru milioane de români
Citeste si: Nord-coreenii mor de foame, dar Kim Jong Un se laudă că le construiește sate „de lux”- antena3.ro
Conform estimărilor din prezent, circa 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică din 1 aprilie, iar 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică!
Situație gravă în privința prețului la curentul electric
Potrivit expertului AEI, cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel naţional, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30- 1,43 lei/kWh.
"Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, extrăgând consumatorii vulnerabili aşa cum sunt ei definiţi de legislaţia în vigoare, circa 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, circa 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică şi
Scumpiri preconizate și la gaze după 31 martie 2025
Cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, există doar patru furnizori care au plasat oferte de gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie 2025.
Aceste oferte sunt toate egale la a patra zecimală, 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA).
"Situaţia astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieţei. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piaţă vor trage de timp, astfel încât consumatorii să fie puşi în situaţia în care să nu mai aibă timp să aleagă şi să accepte necondiţionat ofertele acestora", avertizează Chisăliţă.