Close sidebar
Close sidebar

De ce criterii tinem cont cand achizitionam o centrala termica?

Centrala termica este cu siguranta un castig in orice gospodarie. In primul rand pentru ca pentru ca putem regla asa cum ne dorim temperatura apei sau temperatura din casa.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ideal este ca atunci cand cautati o astfel de instalatie sa va orientati catre centrale termice de calitate. Centralele termice pot fi atat pe gaz, cat si pe lemne sau peleti, un element important fiind capacitatea de asigurare a  caldurii necesare pentru locuinta noastra.

În ceea ce priveste centralele pe gaz, acestea beneficiaza de tehnologia condensatiei, fiind disponibile la noi la puteri termice foarte diferite. Atat cazanul acestora, cat si sistemul lor de evacuare, de circulatie si de automatizare sunt calibrate perfect si conlucreaza pentru a incalzi agentul termic datorita caruia incalzirea devine posibila.

Cum functionaza o centrala termica

Centrala termica este o instalatie care generaza caldura pe baza transformarii in energie termica a unei forme oarecare de energie si asigura alimentarea mai multor consumatori ai instalatiei de incalzire, inclusiv de incalzire a apei.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică „unică”, în Franța: „Thorin” poate explica de ce au dispărut Neanderthalienii de pe fața Pământului- antena3.ro

Centrala termica are in componenta cazanul in care se arde combustibilul, sistemele de evacuare a gazelor arse, sistemele de circulatie a agentului termic, sistemele de stocare a apei calde de consum (ACM), sistemele de siguranta si control si sistemele de automatizare.

Ca sa verificati daca o centrala termica este de calitate trebuie sa aveti in vedere mai multe criterii. Unul dintre ele este puterea termica instalata, existand centrale termice foarte mici, cu putere de sub 70 Kw, unele cu putere termica pana in 100 kw, altele cu putere termica intre 100 si 2000 Kw, dar si centrale termice mari cu putere termica peste 2000 Kw.

De asemenea, centralele termice sunt definite si in functie de agentul utilizat, fiind instalatii care folosesc apa calda cu temperatura maxim de 115°C, centrale termice ce folosesc ca agent termic aburul de joasa

presiune sub 0,7 bari suprapresiunea, precum si centrale termice ce folosesc ca agent termic apa fierbinte cu temperaturi de peste 115°C.
Specialistii ne recomanda ca inainte de a alege o centrala termica sa evaluam necesarul de energie al locuintei din punct de vedere al suprafetei locuintei, al orientarii si dimensiunilor camerelor, precum si al rezistentei termice a peretilor. În paralel, trebuie sa avem in vedere randamentul si eficienta energetica a centralei, modalitate de instalare, securitatea in exploatare, perioada de garantie dar, de ce nu, si de partea de design.

Tipuri de centrale termice

Centralele electrice sunt silentioase si au dimensiuni mici, nefiind necesare revizii frecvente, considerandu-se ca sunt printre cele mai avantajoase, partea negativa fiind legata de facturile mari pe care le-ati putea achita pentru electricitate. Cele mai utilizate sunt centralele termice pe gaz natural, datorita pretului accesibil al gazelor, dar si randamentului ridicat al acestor instalatii. In ceea ce priveste centralele pe gaz in condansare acestea ofera cel mai mare randament, fiind cea mai avansata tehnologie, care tine cont si de protectia mediului si de consumul redus.

Centralele pe combustibil solid sunt avantajoase pentru ca folosesc material, precum lemn sau peleti, iar costurile de utilizare sunt scazute. In ceea ce priveste costurile unei centrale termice, trebuie sa stiti ca veti face o investitie destul de constistenta, mai ales daca sunteti dispusi sa va achizitionati o centrala termica de calitate.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI