UPDATE

Cutremurul de 5.7 grade produs marți, 14 februarie, a avut nu mai puțin de 160 de replici, au spus specialiștii de la INFP în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri. Dintre acestea, aproximativ 60 de cutremure s-au petrecut miercuri, începând cu la orele dimineții.

Potrivt specialiștilor INFP, cele 160 de replici ale cutremurului s-au produs la interval de 15 minute sau „chiar mai des”, și au avut magnitudini între 1 și 3,5 grade. 

Oficialii au precizat că nu există nicăieri în lume modalităţi de prezicere a cutremurelor, dar că în zona în care s-au produs cutremurele de luni și marți a fost trimisă o echipă de specialiști pentru a suplimenta rețeaua de stații seismice, astfel încât să poată fi obținute cât mai multe date. De asemenea, seismologii au explicat faptul că activitatea în zona seismică Gorj s-a intensificat foarte mult în ultima perioadă.  

 

 

Cutremurul de marți, 14 februarie, produs în Oltenia, județul Gorj, la ora locală 15:16, la o adâncime de 6,2 kilometri a fost al doilea seism mare produs în regiune, asta deși experții nu considerau aceasă zonă una cu risc de seismicitate.

Cutremurul de 5,7 a fost al doilea seism din zona Olteniei

În exclusivitate pentru stirilekanald.ro, seismogul de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Mihai Diaconescu a explicat că zona Olteniei ”a fost o zonă seismică, nu am fost până acum obișnuiți, nu a produs decât în 1943 un cutremur peste 5. Replicile la un cutremur de 5-7 sunt normale pentru reechilibrarea zonei și asta este pe scurt povestea tectonică a zonei”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citește și: Când să ne așteptăm la un nou cutremur

Cel puțin 94 de replici în urma cutemurului de 5,7 din Oltenia

Cel puțin 94 de replici în urma cutemurului de 5,7 din Oltenia

[Sursa foto: INFP - Facebook]

După 10, respectiv 13 minute au fost înregistrate și două replici al cutremurului, de 3,4 și 3,5. Ulterior, s-au mai înregistrat și alte trei replici, două de 2,8 și una de 4,2, potrivit datelor INFP. Iar seara, o singură replică a ajuns la magnitudinea 3.3, la ora locală 02:30:22, la o adâncime de 3.9 km.

Cutremurul va mai fi urmat în continuare de replici

”Indicatorii pe care îi avem până în prezent ne arată că, în urma cutremurului de 5,7, produs ieri la ora 15:16, avem 94 de replici și posibil să se producă replici cu magnitudini mici, chiar și în jur de 3-4 grade”, a spus Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Întrebat dacă se așteaptă și la magnitudini mai mari, acesta a răspuns: ”Nu știm exact cum reacționează zona pentru că este o zonă cu seismicitate nouă față de ce am avut până acum în România”.

Citește și: Un român a ajuns la spital după ce a sărit de la etajul I în timpul cutremurului

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Un bărbat din Suceava și-a desenat propria trecere de pietoni pentru a ajunge mai repede la cârciumă: ”Aicea îmi place mie să beau”- radioimpuls.ro

Cel puțin 94 de replici în urma cutemurului de 5,7 din Oltenia

Cel puțin 94 de replici în urma cutemurului de 5,7 din Oltenia

[Sursa foto: INFP - Facebook]

”În România, sunt foarte multe zone seismice cu activitate redusă, cum ar fi Banat, Crișana, Tulcea, Vrancea, Moldova de Nord și nord-vestul Transilvaniei”, a adăugat profesorul.

Seismul s-a resimțit până la Sofia și Belgrad

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6,2 kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti. La scurt timp după cutremur, apelurile la 112 au anunțat faptul că mai multe clădiri sunt avariate. Cel puțin doi oameni au fost răniți de bucăți de tencuială și cărămizi căzute iar mai multe produse de pe rafturile magazinelor au fost distruse după ce au căzut pe jos. Totodată, mai multe blocuri din Târgu Jiu au fost afectate, la fel și sediile unor instituții din oraș, cum ar fi Prefectura Gorj, care azi a rămas închisă. 

Citește și: Mai multe replici ale cutremurului din Gorj au avut loc noaptea trecută. S-au înregistrat efecte în 22 de localități

Cutremurul a fost resimţit până la Sofia şi la Belgrad, însă a produs doar pagube minore, conform unui raport al Institutului seismologic american USGS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si