ANM a emis o avertizare cod galben de val de căldură, valabilă astăzi. Valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade. 

 Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe recomandări pentru cum ar trebui să ne protejăm de temperaturile extreme.

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe recomandări pentru cum ar trebui să ne protejăm de temperaturile extreme.

[Sursa foto: PixaBay]

Hidratarea, extrem de importantă în perioada caniculară

Pentru această perioadă caniculară, medicul Tudor Ciuhodaru a dat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro câteva sfaturi și metode pentru a ne răcori.

Citește și: Un român, suspectat că a provocat incendiul de vegetație masiv din regiunea Kouvaras, Grecia

”Prevenția este cea mai importantă și nu uitați trei reguli de bază: aer, apă și răcoare. Sunt regulile care ne pot ține departe de spital, mai ales că în această perioadă constatăm că temperaturile crescute și pe durata nopții cresc riscul de epuizare termică. Și codul acesta roșu de epuizare termică este extrem de important pentru că nediagnosticată la timp această epuizare termică duce la șoc termic și deces. Așa că ce vom face, ne vom hidrata corespunzător, hidros vine de la apă, nu de la băuturi bogate în cafeină sau în alcool și ne deshidratează, la fel și sucurile carbogazoase.

Pe de altă parte pot bea un pahar de apă sau de iaurt la 15-20 de minute, în așa fel încât să nu apară senzația de sete. Evident că vorbim despre răcoare. Ar trebui să nu ne deplasăm la orele amiezii când este foarte, foarte cald, mai ales în marile orașe unde asfaltul încins crește temperatura cu cel puțin 3-4 grade”,  a spus medicul de la UPU Iași.

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

”Tot despre răcoare vorbim atunci când aerisim la orele dimineții sau seara când se mai răcorește, când încercăm să menținem temperatura scăzută în locuință, închizând geamurile atunci când afară este foarte cald, punând o bucată de material textil deschis la culoare, eventual ud în dreptul geamurilor, utilizând jaluzelele și sunt convins că doamnele și domnișoarele îmi vor fi recunoscătoare, dau o rețetă, nu gătiți la orele amiezii și nu utilizați aparatura electrocasnică ce poate genera căldură”,  a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Totodată, medicul a spus că părinții trebuie să fie foarte atenți la copii în această perioadă, dar și la cei vârstnici.

Cum ne răcorim apartamentul?

”Iar dacă vorbim despre aer, aerul condiționat poate fi o soluție. Trebuie să asigure temperatura de confort, dar dacă nu avem să încercați măcar un truc simplu care constă în a pune câteva bucăți de gheață într-un vas cu apă în fața unui ventilator și acest lucru poate să scadă temperatura din apartament. Repet, epuizarea termică apare prin depășirea posibilităților de termoreglare a organismului atunci când și ziua și noaptea temperaturile sunt crescute câteva zile succesiv. Fiți atenți la aceste semne, și vorbesc de semnele neurologice, principalul motiv pentru care pacienții ajung la spital, nu neglijați durerile de cap, astenia, apatia, somnolența, convulsiile sau în cazurile critice coma, pentru că se pot

întâmpla foarte multe lucruri neplăcute”,  a precizat medicul.

Citește și: Aburul ieșit din rezorvul unui tren neelectrificat a cauzat arsuri grave mai multor pasageri

Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în locurile de joacă, fie în mașini.

Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în locurile de joacă, fie în mașini.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Nu uitați nici de simptomele cardiovasculare, hipotensiunea ortostatică, prăbușirea tensională atunci când ne ridicăm în picioare, variate tulburări de ritm, palpitații, apneea sau ceea ce este cel mai ușor de recunoscut, semnele tegumentare caracterizate prin transpirații, acea piele de găină. Toate aceste semne indică deja că este nevoie de tratament. Atenție și la cei mici pentru că sunt cei mai vulnerabili. Să nu-i lăsați nesupravegheați în locurile de joacă la orele amiezii, pălăriuța ar trebui să fie accesoriul uzual de protecție împotriva soarelui și îmbrăcămintea deschisă la culoare, confortabilă care să asigure o ventilație corespunzătoare. Posibilitățile lor de termoreglare sunt altele decât cele ale adultului, pielea lor este subțire și insuficient pigmentată și în aceste condiții atenție la a-i lăsa câteva minute în mașină în momentul în care facem cumpărături. Este o conduită imprudentă și nu odată am avut nevoie să intervenim în situații de risc, pentru că la 32 de grade, în mașină temperata crește cam cu un grad pe minut, așa că în15-20 de minute temperaturile devin greu de suportat”,  a explicat Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Zeci de hectare de grâu au fost mistuite de flăcări, în urma unor scântei

De asemenea, în marile orașe ar trebui să existe locuri special amenajate pentru hidratare.

”Nu uitați de cei vârstnici, mai ales când stau în apartamentele supraîncălzite pe la ultimul etaj, cu acoperiș de bitum sau tablă. Dați-le câte un telefon din când în când și întrebați-i dacă au apă, medicamente în așa fel încât să nu fie nevoiți să se deplaseze în soare. Ar trebuie să existe ca în alte capitale europene, mi-aș dori să văd și în Iași și în București acele centre în care se poate asigura aerul condiționat și apa necesară pentru cei care nu-și pot permite, sau nu au, sau nu posibilitatea de a se răcori”,  a mai recomandat medicul din Iași.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si