Giulia are un certificat de handicap pe care, inițial, l-a obținut pentru o boală genetică de nefuncționare a glandelor suprarenale. La vârsta de cinci ani și jumătate, în urma unor controale de specialitate, mama a descoperit că fetița ei e supradotată:

”Când a trebuit reînnoit certificatul de handicap, ni s-a cerut și o evaluare psihologică. Acea testare a cuprins și o testare raven color a inteligenței.

Moment în care am aflat că al meu copil este supradotat. Nu știam ce înseamnă asta. M-am informat și atunci mi-am dat seama că al meu copil, de fapt, întotdeauna experimenta, era curios”

Școala s-a dovedit o dezamăgire pentru Giulia: ”Ne-am lovit de refuz la nivel de conducere, inspectorat, minister”

Când a început școala, Giulia a fost dornică să descopere, să învețe cât mai multe. Lucrurile au luat însă o altă turnură:

”Școala a început să fie o dezamăgire din ce în ce mai mare. În clasa pregătitoare trebuia să facă liniuțe, bastonașe, când era lucra acasă dintr-o culegere de matematică de clasele II-IV. Cererea mea către învățătoare să îi dea să lucreze matematică la nivelul la care era ea s-a lovit pe refuz pe motivul că nu îi poate aloca mai mult timp ei, în detrimentul celorlalți.

Ne-am lovit de refuz la nivel de conducere, inspectorat, minister. Cineva de la minister ne-a zis că a fost în altă țară și a văzut cum se face, se ține cont, dar la noi nu se face așa ceva”.

Școala s-a dovedit o dezamăgire

Școala s-a dovedit o dezamăgire

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Copiii primesc mai mulți bani! Când vor fi majorate alocațiile

”Am mers la un psihiatru și am spus că eu bănuiesc că copilul meu are Asperger”

După o perioadă de încercări mama și-a retras copilul de la școală și a testat varianta de homeschooling.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”A fost un an în care copilul și-a continuat procesul lui de învățare cu mine. Copilul făcea sport motocross, era un copil vesel, dornic de cunoaștere.

Apoi a venit momentul în care am realizat că al meu copil are nevoie de un mentor care să îi ghideze procesul de învățare. Atunci l-am întors la o altă școală de stat. Aici a fost momentul în care copilul a mers în clasă, nu i-a fost bine, a fost afectat. Eu tot cercetam internetul, mi se spunea în jur că e o problemă cu copilul, e bolnav psihic sau ceva. Am mers la un psihiatru și am spus că eu bănuiesc că copilul meu are Asperger. A fost testat și a fost confirmat”.

”Copiii aceștia nu există catalogați la noi în țară”

”Copiii aceștia nu există catalogați la noi în țară”

[Sursa foto: Pexels.com]

Giulia- copil de două ori excepțional 

Un copil supradotat și neurodivers, la nivel mondial, se numește cu dublă excepționalitate sau de două ori excepțional.

De aici a început drama. Giulia nu se încadra în nicio categorie specială educațională:

”La un moment dat, am aflat că supradotarea cu neurodivergența înseamnă de două ori excepțional. Nu se încadrează nici în grupa copiilor care primesc certificat cu cerințe educaționale speciale, nici în ce prevede firav legea învățământului pentru copiii cu abilități înalte. E un amalgam din cele două”.

Giulia are și tulburări specifice de învățare: dislexie, disgrafie, discalculie.

”Copilul îmi spune: Eu vreau să învăț matematică, în capul meu sunt cifre, numere”

”Copilul meu are un stil aparte de a învăța. Spune: Eu vreau să învăț matematică, în capul meu sunt cifre, numere. Vrea să afle cât mai multe din matematică, din științe. Să vadă ce i se potrivește.

Prima dată când i-a fost evaluat IQ-ul, la 5 ani și jumătate, i-a ieșit un IQ pe raven color de peste 140, care însemnă geniu sau aproape geniu. Acum aproape doi ani am mers la o nouă măsurare a IQ-ul. Copilul deja nu era bine, intra în depresie.

Copilul meu a fost în primii lui ani auto-didact. Neștiind să scrie și să citească, se informa foarte mult de pe Youtube, făcea chestii singură”.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Șansă la joacă pentru copiii cu dizabilități. În Oradea, o asociație a cumpărat două aparate în care copilașii cu probleme locomotorii se pot distra

”Mi s-a părut ceva incredibil ca un copil de 12 ani să sufere de depresie”

Mama încă nu poate să înțeleagă cum un copil de 12 ani poate fi în depresie: ”Problema cea mai mare este sănătatea copilului meu și viitorul lui. Când am aflat, în urma testării psihologice, că este în depresie, eu am plâns și am zis cum e posibil un copil de nici 12 ani să fie diagnosticat cu depresie. Diagnosticul a fost confirmat de către psihiatru. Mi s-a părut ceva incredibil ca un copil să sufere de depresie”.

”Mi s-a părut ceva incredibil ca un copil de 12 ani să sufere de depresie”

”Mi s-a părut ceva incredibil ca un copil de 12 ani să sufere de depresie”

[Sursa foto: Pexels.com]

O șansă pentru Giulia în altă țară: ”Copiii aceștia nu există catalogați la noi în țară”

După multe refuzuri din partea sistemului de învățământ românesc, acum mama se gândește la o șansă pentru Giulia în afara țării:

”Copiii aceștia nu există catalogați la noi în țară. Eu am făcut demersuri către minister, am mers în audiență la un secretar de stat. De multe ori, am plecat cu promisiuni și speranțe. Și așa a rămas.

În momentul de față, eu cu prietena mea de la Brașov, care are un copil cu o condiție similară, cercetăm în alte țări europene ce poate oferi educația și sănătate pentru copiii noștri. Cercetăm, ținând cont de posibilitățile financiare, în ce țări am putea să ne relocăm pentru copiii noștri”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si