”Să impozităm cu 16% profitul companiilor internaţionale! Este ziua în care voi face abstracţie că sunt adversar politic al PSD, adversar politic cu Liviu Dragnea. Astăzi nu mă interesează polemica politică, însă vorbim despre două legi pe care vreau să le privim ca importante. Una este sub semnătura PSD, alta sub semnătura PNL. Pentru cea sub semnătura PNL, ne-a uşurat misiunea o directivă care a fost dată în vara acestui an.

Noi vrem să o transpunem mai repede şi este în interesul statului să o transpunem”, precizează Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.  

Liderul PNL afirmă că, prin votul Parlamentului, se poate impozita cu 16% profitul companiilor internaţionale care îşi trimit profitul în afară prin diverse tertipuri, scrie News.ro.

”Antreprenorul român plăteşte profitul în România, iar ceilalţi şi-l duc afară prin diverse pârghii. Directiva aceasta facilitează impozitarea profitului acolo unde l-ai produs”, spune Alina Gorghiu.

Preşedintele PNL lansează o provocare către partidele parlmentare.

”Aş vrea să provoc Parlamentul să propună aceeaşi procedură ca într-o săptămână să o trecem şi prin Senat şi prin Camera Deputaţilor. Este un proiect foarte bun. Vorbim de venituri de patru ori mai mari la buget ”, menţionează liderul PNL.

Proiectul de lege, care transpune o directiva europeana adoptata anul acesta, ar urma sa impiedice transferul profitului obtinut in Romania catre juridisdictii fiscale mai favorabile. Proiectul de lege se inscrie intr-o miscare europeana mai larga ce tinteste multinationalele care reusesc legal sa isi expatrieze profiturile. Companii precum Google sau Facebook ar putea fi afectate de aceste prevederi, ele fiind deja in atentia Fiscului.

In expunerea proiectului, initiatorii sustin ca vor sa previna dezechilibrele dintre companiile care plătesc impozitele în România şi cele care se sustrag de la plata acestor obligaţii fiscale.


"Propunerea legislativa isi doreste sa garanteze faptul ca impozitele sa fie platite acolo unde sunt generate profiturile si unde este creata valoarea... Momentan, in mediul de afaceri din Romania exista un dezechilibru care afecteaza competitivitatea si dezvoltarea pietei interne. In timp ce unii intreprinzatori platesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate in mai multe state isi trimit profitul, inregistrat in Romania, in state terte din aceasta lume, inclusiv prin intermediul offshore. Intalnim de multe ori companii care activeaza in Romania si care ajung la profit zero, tocmai ca sa evite sa plateasca taxe si impozite in Romania", arata initiatorii proiectului de lege.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

In Romania au inceput sa apara in ultima perioada proteste ale companiilor autohtone fata de practica unor multinationale care isi creau, legal, un avantaj competitiv prin taxarea profiturilor in paradisuri fiscale.

In luna mai, presedintele ANAF, Dragos Doros, a anuntat ca Facebook, Google si alte companii din industria online, care nu sunt inregistrate in Romania, sunt investigate de Fisc. El a spus ca se incearca identificarea veniturilor realizate de mai multe companii IT, dar care nu se reflecta in declaratii de impozite la noi, pentru a putea fi taxate corespunzator, scrie Hotnews.ro.


Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Festin regal la Palatul Snagov! Cum au fost răsfățați invitații la nunta Monicăi Bîrlădeanu și a lui Valeriu Gheorghiță- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si