Close sidebar
Close sidebar

Francezii gătesc o omletă colosală din 15.000 de ouă în cadrul celei mai importante tradiții din Paște din țară

Festivalul Omletei uriașe este cea mai importantă tradiție de Paște din Franța iar locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane.

Stefania Pavel,

Festivalul Omletei uriașe este cea mai importantă tradiție de Paște din Franța iar locuitorii pregătesc o omletă pentru 2.000 de persoane

[Sursa foto: Omelette Géante de Bessières - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Festivalul Fête de l'Omelette Géante din Bessières este unul dintre cele mai populare evenimente din Franța în care locuitorii gătesc o omletă colosală din 15.000 de ouă, suficient de mare pentru a hrăni 2.000 de localnici și vizitatori.

Istoricul tradiției Festivalului Omletei

Această tradiție s-a născut în apropiere de Toulouse, mai exact la Bessières, în 1973. Onorând un obicei strămoșesc din sud-vest, care consta în a împărți o omletă cu familia și prietenii în fiecare Luni de Paște, un grup de meșteșugari și comercianți din Bessières a construit o tigaie gigantică și a realizat prima omletă gigantică. Astfel s-a născut frăția Cavalerilor Omletei Gigant.

Tradiția s-a răspândit apoi la Dumbéa, în Noua Caledonie, și apoi la Fréjus, unde a fost introdusă de președintele comitetului de înfrățire de la acea vreme, Gérard Ferraïoli. În prezent, există șapte frății în întreaga lume.

Această tradiție s-a născut în apropiere de Toulouse, mai exact la Bessières, în 1973

[Sursa foto: Omelette Géante de Bessières- Facebook]

Acest eveniment care ține trei zile, combină vânătoare de ouă de Paște, parade și spectacole iar mai apoi se termină în Lunea Paștelui cu o mare ispravă culinară- gătirea unei omlete colosale de 15.000 de ouă, suficient de mare pentru a hrăni 2.000 de localnici și vizitatori. Organizatorii au izolat deja piața orașului pentru marea competiție de gătit. În timp ce un foc de tabără pâlpâie în centru, aproximativ 100 de voluntari, toți îmbrăcați în galben și alb, se adună în jurul unei mese lungi și încep să spargă ouăle în boluri mari.

Când are loc festivalul

Un membru al frăției a povestit despre momentul în care Napoleon Bonaparte s-ar fi oprit la un han din apropiere și a fost atât de îndrăgostit de omleta pe care a mâncat-o încât a insistat să se întoarcă a doua zi cu armata sa și i-a ordonat hangiului să pregătească una suficient de mare pentru a-i hrăni pe toți.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: Țara în care studenții au o vacanță de o săptămână pentru a se îndrăgosti/"Bucurați-vă de flori, mergeți să vă îndrăgostiți"

"Da, unii oameni spun această poveste", spune localnicul, dându-și ochii peste cap.  "Dar, de fapt, este vorba despre comunitatea și prietenia din întreaga lume".

Acest eveniment care ține trei zile, combină vânătoare de ouă de Paște, parade și spectacole

[Sursa foto: Omelette Géante de Bessières- Facebook]

La capătul mesei se strânge o grămadă de coji de ouă, care ajunge până la un metru înălțime. La finalul evenimentului, aceste coji vor fi luate de localnici și folosite ca îngrășământ și pentru creșterea găinilor. Între timp, Chevaliers (cavalerii) din Bessières, identificabili după pălăriile lor, poziționează o tigaie de 850 kg deasupra focului de tabără cu ajutorul unui stivuitor. Aceștia varsă apoi 70 de litri de grăsime de rață în tigaie pe măsură ce aceasta se încălzește. La scurt timp după aceea, ouăle sunt transferate în vase uriașe din aluminiu și bătute cu ajutorul unor mixere manuale cu palete (folosite de obicei pentru amestecarea betonului), în care se adaugă arpagic tocat, sare, piper și ardei iute ușor piment d'Espelette.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Este nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru ca omleta să fie gătită, iar mai apoi voluntarii se ocupă de servirea ei tuturor celor prezenți la evenimentul interesant. Cine dorește să participe la acest festival trebuie să știe că intrarea este gratuită. Evenimentul din acest an are loc între 8 și 10 aprilie, conform  National Geographic.  

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI