Close sidebar
Close sidebar

Gripa aviara confirmata in Iasi. Boala a fost descoperita la o lebada din albia raului Prut

Gripa aviara a fost confirmata la o lebada aflata pe albia raului Prut, in localitatea ieseana Trifesti, care ulterior a murit, conducerea Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi luand decizia izolarii tuturor pasarilor domestice din zona pentru a nu intra in contact cu cele salbatice.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran, a declarat, joi, pentru News.ro ca un localnic din Trifesti a semnalat zilele trecute faptul ca o lebada aflata pe albia raului Prut pare a fi bolnava, cetatenul apeland la numarul de urgente 112.

"Am avut de la inceput suspiciuni de gripa aviara. S-au facut analize, probele au fost trimise la Bucuresti, iar existenta virusului H5N8 s-a confirmat. intre timp, lebada respectiva a murit. Am informat Prefectura, iar in cursul zilei de azi (joi- n.r.) s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Iasi, pentru a se dispune un plan de masuri", a spus directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran.

El a precizat ca s-a decis examinarea tuturor pasarilor domestice pe o raza de zece kilometri in jurul localitatii Trifesti, iar in plus cetatenii au fost informati sa-si tina pasarile in gospodarii, pentru a preveni contactul cu cele salbatice.

"Mai sunt lebede in zona respectiva. Trebuie prevenit contactul direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa, si pasarile domestice, in special ratele si gastele. Este interzis accesul pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala. in zona nu exista ferme de pasari, asa ca speram ca lucrurile sa fie tinute sub control", a mai afirmat directorul adjunct al DSV Iasi, Vasile Gaboran.

Citeste si: Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Hotelurile din toată lumea și-au dezvăluit cele mai nebunești comenzi la room service: Un turist a cerut o cadă plină cu apă Evian- antena3.ro

El a adaugat ca nu se pune problema sacrificarii pasarilor din gospodarii.

Vasile Gaboran a precizat ca toate pasarile domestice trebuie tinute in adaposturi inchise, indemnandu-i pe localnici ca in situatia in care depisteaza cadavre de pasari sa anunte imediat medicul veterinar din localitate.

Totodata, pana la clarificarea situatiei epidemiologice, in localitatea Trifesti au fost interzise targurile sau expozitiile de pasari si animale.

Sursa: news.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI