In articol:
Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă s-a reunit miercuri de la ora 16.00 în ședință la Palatul Victoria. Executivul a analizat în primă lectură și Ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative.
Citeste si: VIDEO- Inflația crește drastic în România. Rata anuală a atins o cifră record în luna aprilie
Proiectul de OUG, care poate fi văzut aici, include amenzi drastice pentru comercianții, autoritățile și persoanele fizice care practică prețuri nejustificate economic.
Citeste si: Undă verde pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. România poate scăpa de dependența de Rusia
Ce amenzi vor plăti comercianții care fac speculă
Proiectul de OUG prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei.
Citeste si: Scumpirile galopante aduc inflație record
Ordonanţa prevede sancţiuni drastice, de la 0,01%- 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei.
În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei.
Cum este definită specula în proiectul de OUG
Articolul 1 din proiectul de OUG arată că legea are drept scop asigurarea unei concurenţe loiale, cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe, pentru protejarea interesului legitim public şi/sau privat, prin aplicarea normelor de drept contravenţional, penal sau civil, după caz.
Sursa citată menţionează că dispoziţiile se aplică întreprinderilor şi persoanelor fizice, române sau străine, care săvârşesc practici de concurenţă neloială pe teritoriul României.
În perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele sau categoriile de produse şi/sau serviciile stabilite ca fiind în situaţie de risc speculativ prin hotărâre de Guvern, sunt interzise practicile de concurenţă neloială care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei credinţe, săvârşite de întreprinderi faţă de alte întreprinderi, care constau în: practicarea unor preţuri nejustificat de mari, limitarea producţiei sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piaţa internă şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod artificial.
Potrivit Ordonanţei, constituie concurenţă neloială, în sensul prezentei legi şi sunt interzise practicile comerciale ale întreprinderii şi/sau ale angajatului care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei- credinţe şi care produc sau sunt susceptibile să producă prejudicii altor întreprinderi, precum:
a) denigrarea unei întreprinderi concurente sau a produselor/serviciilor sale, de natură să îi lezeze interesele legitime, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o altă întreprindere sau un fost sau actual angajat, de informaţii care nu corespund realităţii;
b) deturnarea clientelei unei întreprinderi concurente de către un fost sau actual angajat, prin folosirea unor informaţii despre care acesta avea cunoştinţă la momentul săvărşirii faptei că reprezintă secrete comerciale sau informaţii confidenţiale şi a căror dezvăluire poate dăuna semnificativ intereselor acelei întreprinderi;
c) discreditarea activităţii unei întreprinderi concurente sau a produselor şi serviciilor sale, realizată de către o altă întreprindere sau un fost sau actual angajat, prin recurgerea la acţiuni menite să atragă pierderea bunei reputaţii sau a credibilităţii acesteia, prin alte mijloace decât cele prevăzute la lit. a).
Proiectul de Ordonanță de urgență prevede o amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor de concurenţă neloială prevăzute la art. 2, care afectează interesul public, în termen de 30 de zile de la comunicarea concluziilor rezultate în urma cercetării aprofundate, termen acordat pentru exprimarea punctului de vedere cu privire la faptele imputate, autoritatea de concurenţă poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% şi 20% din amenda finală.
Termenul acordat pentru 10 exprimarea punctului de vedere cu privire la faptele imputate în cazul contravenţiei prevăzute la art. 2 alin. (2) şi, implicit, pentru recunoaşterea faptei, este de 7 zile.