Istoricul si diplomatul Neagu Djuvara a implinit ieri 100 de ani. Acesta a publicat de-a lungul vietii nenumarate lucrari de referinta de filosofia istoriei si istoria României, dar a vorbit in cateva randuri si despre viata sa sentimentala. Djuvara a fost insurat o singura data, cu France, de care s-a separat acum 30 de ani, insa acesta si-a dorit ca o alta femeie sa-i devina sotie. „Ca să vezi că la 99 de ani îmi vin lacrimile-n ochi când mă gândesc la fata asta pe care-am iubit-o la 15 ani.

Nu m-am mai întâlnit cu ea. Ne-am scris ani de zile. Ea nu putea să nu ştie că e marea mea dragoste, asta trebuie să-o fi simţit. Pe vremea aceea nu vorbesc de amour cu grand A, eşti prieten. Mai târziu zici: „Stai, dom’le, dar erai îndrăgostit”. Nu poţi să întrebi pe cineva care era îndrăgostit dacă era frumoasă. Nu contează! Pentru mine, ea este modelul dragostei, ca să spun aşa: Sofica F. Delicateţea, fineţea, nobleţea acestei fete erau indescriptibile”, a marturist Djuvara intr-un interviu de acum un an pentru life.ro.
Djuvara si sotia France
Djuvara si sotia France
„Eu cu Sofia- poloneza de care am fost îndrăgostit trei ani şi despre care cred şi acum, la bătrâneţe, că ea a fost femeia care-mi fusese hărăzită mie, soţia mea ideală pentru toată viaţa, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat şi, închipuiţi-vă că am păstrat toate scrisorile, într-o fostă cutie de bomboane, legată împrejur cu panglică roşie!”
, a spus Djuvara pentru Formula AS.
O alta femeie pe care a iubit-o cu patima a fost Mia Prodan, de care a fost indragostit in timp ce era insurat cu France: „ Şirul marilor iubiri nu se încheie cu nevastă-mea, dovadă că pe Mia am iubit-o la şapte ani distanţă după căsătorie. E paradoxal că am avut vreo câteva mari iubiri, dar, în acelaşi timp, în fiecare an am avut poftă de alta ca să zic aşa.
E foarte greu de mărturisit acest lucru. Am fost foarte norocos. Eram un anti-Don Juan, pentru că nu eram îndrăzneţ cu femeile, aşa că cele câteva succese pe care le-am avut au fost pentru că m-a vrut aia pe mine, nu eu pe ea”
.
In fine, Djuvara a vorbit si despre France, femeie de care nu a divortat, dar de care s-a separat acum trei decenii: „N-am divorţat niciodată de nevastă-mea. Pentru că în momentul când într-adevăr m-aş fi gândit s-o fac, când eram plecat în Africa şi nevastă-mea n-a vrut să mă-nsoţească, în momentul ăla ce era să fac eu, când veneam în vacanţă din Africa? Cu soacră-mea mă înţelegeam foarte bine, veneam şi şedeam în casa soacrei mele, alături de nevastă. Pe urmă fiică-mea şi mai târziu nepoată-mea, erau un fel de ciment care vroia ca familia să rămână unită. Dacă aş fi divorţat ce să fac? Când veneam în vacanţă să stau la hotel, sau ce?”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si