Close sidebar
Close sidebar

Legea anti-hărțuire la locul de muncă, adoptată de Guvern. Sunt incriminate și mesajele online primite de angajați!

Guvernul a adoptat în ședința de joi o lege extrem de importantă pentru angajații și angajatorii din România. Este vorba de un proiect de lege anti-hărțuire la locul de muncă, prin care sunt incriminate inclusiv mesajele online primite de angajați de la colegi sau șefi.

Sorin Negru,

Legea anti-hărțuire la locul de muncă, adoptată de Guvern

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul României a aprobat joi proiectul de lege prin care România aderă la convenția OIM 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la muncă.

Citește și: Cum poți să primești cardul pentru alimente și în 2024

Legea conține un articol unic în care se spune că "Se aderă la Convenția nr.190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva la 21 iunie 2019 a Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, adoptată la Geneva la 21 iunie 2019".

Ministerul Muncii a anunțat că, prin adoptarea acestei legislații, angajații vor fi mai bine protejați împotriva violenței și hărțuirii la muncă.

Concret, vor fi considerate acte de hărțuire și violență:
- abuzul fizic;
- abuzul verbal;
- hărțuirea și mobbing-ul:
- hărțuirea sexuală;
- amenințările;
- urmărirea/supravegherea.

Ce înseamnă "mobbing" și cum vor fi protejați angajații prin noua lege

Mobbing este un termen derivat din cuvântul englezesc "to mob", „a ataca” și reprezintă exercitarea unui stres psihic asupra cuiva la locul de activitate.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

Exemple de mobbing sunt: teroarea psihică, șicanare repetată la locul de muncă, în școală, club sportiv, penitenciar, internet etc.

Termenul de mobbing cuprinde acele actiuni venind din partea colegilor sau șefilor prin care un angajat, în mod constant, este discreditat, intimidat, agresat psihic, jignit, batjocorit, izolat sau persecutat.

Modificare în lege: hărțuirea poate fi făcută și prin comunicarea online

Potrivit unei comunicări făcute de Ministerul Muncii, se extinde spațiul în care hărțuirea este considerată că are legătură cu munca:
- delegații;
- team building-uri;
- deplasarea către serviciu;
- orice spațiu public sau privat care are legătură cu locul de muncă;
- comunicarea on-line.

Legea anti-hărțuire la locul de muncă, adoptată de Guvern

[Sursa foto: Ministerul Muncii]

Nu doar angajații vor fi protejați împotriva fenomenelor de hărțuire și mobbing, ci și alte categorii:

- persoanele aflate în perioada de formare: stagiarii, ucenicii;
- cei cărora le-a încetat raportul de muncă;
- voluntarii;
- candidații pentru un loc de muncă;
- persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator.

Schimbare importantă în legislația muncii

Până în prezent, Convenția nr. 190 a fost ratificată de 36 state membre ale OIM, dintre care 7 state membre ale UE: Grecia (în vigoare), Italia (în vigoare), Spania (în vigoare), Belgia (va intra în vigoare la 13 iun 2024), Franța (va intra în vigoare la 12 apr. 2024), Germania (va intra în vigoare la 14 iun. 2024), Irlanda (va intra în vigoare la 12 ian. 2024).

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Kim Jong Un iubește moda și luxul și cedează tentațiilor Occidentale. Ceasul lui costă cât salariul unui nord-coreean pe 10 ani- antena3.ro

Violența și hărțuirea în lumea muncii reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului.

În acest sens, violența și hărțuirea în lumea muncii afectează sănătatea psihologică (ex.pierderea motivației, stimei de sine, depresie, anxietate), fizică (ex.tulburări de somn, risc crescut de boli de inimă, tulburări digestive, pierderea vieții prin suicid), dar și capacitatea de lucru a angajaților (ex.scăderea performanței, absenteism). Totodată, violența și hărțuirea afectează calitatea serviciilor publice și private, împiedicând persoanele, în special femeile, să acceseze, să rămână și să avanseze pe piața muncii.

Violența și hărțuirea au un impact negativ asupra organizării muncii, relațiilor la locul de muncă, gradului de implicare a lucrătorilor, precum și a reputației întreprinderilor și productivității.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI