Close sidebar
Close sidebar

Lyridele 2022. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele de primavară

Lyridele 2022. Iată când și unde poți vedea cel mai bine ploaia de meteoriți din această primăvară!

Alina Raducu,

Lyridele 2022. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele de primavară


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Lyridele 2022. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele de primavară? În luna aprilie, pasionații de astronomie pot bucura de una dintre cele mai impresionante ploi de meteoriți și de o eclipsă parțială de soare. Iată când vom putea admira Lyridele de anul acesta, supranumite și stelele căzătoare ale primăverii.

De unde poți vedea Lyridele?

Luna aprilie aduce revenirea unei ploi de stele. Această ploaie de meteoriți reprezintă una dintre cele mai vechi și mai cunoscute fenomene atronomice și se mai numește „Alpha Lyride” sau „Lyride din aprilie”. Prima dată a fost observată de către chinezi, în 687 î.Hr..

Totodată, în timpul acestei ploi de stele, meteoriții vor străbate cerul, dar vizibilitatea ar putea fi ușor afectată de strălucirea Lunii (care se va afla în faza de descreștere). Fenomenul

va avea loc între 14 și 30 aprilie și va atinge punctul culminant în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie, potrivit Organizației Internaționale de Meteori (IMO).

Momentul maxim al ploii de stele este pe 21 aprilie

În anii trecuți, Lyridele au produs până la 100 de meteori pe oră, însă experții nu se așteaptă la un asemenea nivel de spectacol astronomic  și în 2022.

Vor fi între 10 și 20 de meteori pe oră, dar unii dintre ei ar putea fi foarte „ostentativi”, meteoriții lăsând o dâră de gaz ionizat care strălucește timp de câteva secunde după ce meteoritul a trecut.

Citeste si: Soarele strălucește în zodia Taurului începând cu 19 aprilie 2022. Cum sunt influențate zodiile

Meteorii sunt mici fragmente de resturi lăsate în urma unor obiecte cerești, cum ar fi asteroizii sau cometele.

Pe măsură ce Pământul trece prin această dâră de material, „adună” câteva dintre aceste bucăți care cad în atmosferă. Majoritatea meteoriților sunt atât de mici încât ard imediat ce intră în atmosferă. Cu toate acestea, câteva vor trece prin el, iar rămășița este ceea ce noi cunoaștem sub numele de meteorit.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Citeste si: Luna Plină aprilie 2022: Cum suntem afectaţi de acest fenomen?

Lyridele 2022. De unde poți vedea cel mai bine ploaia de stele de primavară

[Sursa foto: PixaBay]

Acești meteoriți se deplasează extrem de repede, chiar și cu 50 de kilometri pe secundă, în comparație cu atmosfera relativ calmă. Ei cad atât de repede încât aerul din fața lor nu se poate îndepărta suficient de repede, dar în schimb se încălzește. Acest lucru face ca suprafața meteoritului să atingă temperaturi de până la 1.600°C, strălucind puternic, ceea ce este vizibil ca un fascicul de lumină de scurtă durată pe cer.

Cum s-au format Lyridele?

Liridele, al căror radiant este constelația Lyra, care conține steaua Vega sunt create de resturile cometei C/1861 G1 Thatcher (după numele descoperitorului său, astronomul amator american AE Thatcher), a cărei observare datează de 2.700 de ani, când, în 687 î.Hr., astronomii chinezi au documentat că au văzut meteoriți care „cădeau ca o ploaie”.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Citeste si: Marte intră în Pești începând cu 14 aprilie 2022. Cum sunt influențate zodiile

Mai mult, această cometă face o tură în jurul Soarelui la fiecare 415 ani, iar ultima dată când cometa Thatcher a fost văzută de pe Pământ, potrivit înregistrărilor, a fost în aprilie 1861. În această călătorie în jurul Soarelui, cometa intră pe orbita Pământului o dată pe an. Nu va mai trece atât de aproape de planeta noastră până în 2276. Este una dintre cele mai vechi ploi de meteoriți din istorie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI