Close sidebar
Close sidebar

Biografia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Câți ani are, educație, familie și copii

Biografia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este mai puțin cunoscută de români. Vezi mai jos detalii interesante despre președinta pro-europeană a Moldovei.

Razvan Ilie,

Maia Sandu, prima femeie președinte din Republica Moldova [Sursa foto: presedinte.md]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Maia Sandu a devenit anul trecut, la doar 48 de ani, prima femeie preşedinte din Europa de Est după ce a reușit să-l învingă în alegeri pe fostul președinte al Republicii Moldova, rusofilul Igor Dodon. Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 cu 57,75% din voturi, comparativ cu 42,25%, rezultatul președintelui în funcție.

Anterior, fondatoarea partidului de opoziție Acțiune și Solidaritate a deținut și funcțiile de ministru al Educației (pentru 3 ani) și premier al țării, într-un mandat de câteva luni, contestat de Curtea Constituțională și ulterior expus unei moțiuni de cenzură.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, conferință la Palatul Cotroceni. "Am depășit vârful acestui val epidemiologic" (LIVE VIDEO)

Maia Sandu are dublă cetățenie: română și moldoveană și vorbește mai multe limbile română, rusă și engleză. Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii, ea dedicându-și ultimii ani vieții politice. Tânăra politiciană deține un apartament cu două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.

Biografia lui Maia Sandu: În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.
[Sursa foto: presedinte.md]

Maia Sandu, biografia unei economiste a Băncii Mondiale care a ajuns șef de stat 

Maia Sandu  s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești, potrivit biografiei publicate pe site-ul Administrației prezidențiale de la Chișinău.

Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni.  În 1994,

a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management.  Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005,

a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citeste si: GALERIE FOTO. Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. [Sursa foto: presedinte.md]

Între 2006 și 2009  a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior,  în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută  până  în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o  până   în decembrie 2020   și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută  până   în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria  din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Maia Sandu  vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Fotografii din copilărie și tinerețe cu Maia Sandu

Maia Sandu a vorbit anul trecut, înainte de a deveni premier și apoi președinte despre copilăria, adolescența și anii săi de studenție.

Viitorul șef de stat a oferit televiziunii TV8 fotografii nemaivăzute până acum. Aceasta a povestit că a fost un copil foarte cuminte, chiar dacă părinții erau destul de liberali cu ea. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI