Close sidebar
Close sidebar

”Mâna lui Dumnezeu”, fenomen rar văzut prin telescop. Structura cosmică s-ar afla la 1300 ani-lumină de Pământ

Un fenomen cosmic rar întâlnit a fost surprins de astronomi cu un telescop. Mână fantomatică se întinde prin univers spre o galaxie.

Stefania Pavel,

Imagine cu fenomenul ”Mâna lui Dumnezeu”.

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ceea ce pare a fi o mână fantomatică care se întinde prin univers spre o galaxie spirală lipsită de apărare a fost văzută de astronomi cu ajutorul unui telescop. Aceștia spun că acesta este un fenomen cosmic rar întâlnit, scrie CNN. Imaginile sunt de-a dreptul uimitoare!

Cât de departe s-a produs acest fenomen rar?

"Mâna lui Dumnezeu", este descrisă ca fiind un globuleț cometar aflat la 1.300 de ani-lumină de Pământ, în constelația Puppis. Camera este montată pe telescopul de 4 metri Víctor M. Blanco de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile. Globulele cometare sunt un tip de globule Bok sau nebuloase întunecate. Acești nori cosmici izolați sunt plini de gaz și praf dens, care sunt înconjurați de material fierbinte și energetic, mai informează sursa citată mai sus.

Imagine cu fenomenul ”Mâna lui Dumnezeu”.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Record de temperatură: 43-45 grade Celsius în luna aprilie. Unde au fost atinse cele mai ridicate valori

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Noua imagine care surprinde o mână, prezintă CG 4, adică unul dintre multele globule cometare care se găsesc în galaxia Calea Lactee. CG 4 are un cap principal prăfuit, care seamănă cu o mână, care măsoară 1,5 ani-lumină în diametru, și are o coadă lungă care se întinde pe 8 ani-lumină.

Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, care este de 5,88 trilioane de mile (9,46 trilioane de kilometri). 

Când a mai fost făcută o astfel de descoperire celestă?

Astronomii spun că au descoperit pentru prima dată globulele cometare în anul 1976, în timp ce analizau imagini captate de telescopul Schmidt din Marea Britanie, în Australia. Astfel de fenomene sunt foarte rar de surprins.

Imagine reprezentativă pentru 

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Salata de păpădie, leac-minune împotriva toxinelor din organism. Călugărul Daniel arată cum se prepară la mănăstire- VIDEO

Mulți se întreabă cum apar astfel de galaxii, ele fiind de fapt rezultatul vânturilor și radiațiilor eliberate de stelele masive și fierbinți din apropiere. Totodată, stelele ar putea fi cauza fenomenelor, deoarece toate globulele cometare găsite în Nebuloasa Gum au cozi îndreptate în direcția opusă centrului nebuloasei.

Și în luna aprilie a avut loc un fenomen astronomic rar. Este vorba despre Luna Plină Roz.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI