In timpul primului razboi mondial, autoritatile de la Iasi au decis sa trimita pentru pastrare rezerva de aur a Bancii Nationale, dar si alte bijuterii, colectii de arta, arhive si obiecte de cult, care reprezentau tezaurul Romaniei, in Imperiul Rusiei. Cele doua state au semnat in acel moment un tratat pentru a asigura intoarcerea tezaurului dupa razboi, insa asta nu s-a intamplat in ultimul veac.

”Plecarea aurului nostru este atestata de documente autentice semnate de ambele parti, guvernul roman si guvernul rus, dar nu s-a mai intors nici dupa o suta de ani”, a declarat miercuri Isarescu

la Iasi.

Potrivit BNR, tezaurul romanesc este compus din 1,738 de cutii cu monede si lingouri de aur, precum si mai multe laditi cu bijuteriile reginei Maria, care aveau in acel moment o valoare estimata la 7.000.000 de lei in aur.

CITESTE SI: A găsit cel mai mare tezaur monetar din România şi a ajuns să se judece cu statul roman. Nici acum nu si-a primit recompensa promisa

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Alte 188 de cutii au fost trimise in 1917 inspre Rusia.

In anii 1935-1956 s-au intors o parte din valorile trimise in Rusia, insa nicio restituire a aurului nu s-a facut de catre autoritatile de la Moscova spre Romania.

”Comisia s-a reunit in repetate randuri... Ultima asemenea intalnire a a avut loc in statiunea romana de la Sinaria. Partenerii au cazut de acord sa-si intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experti pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arata in declaratia ministerului de Externe de la Moscova.

Rezultatele acestei activitati vor fi sumarizate in cadrul urmatoarei intalniri, care este programata sa aiba loc in a doua jumatate a anului viitor la Moscova.

Sursa: News.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si