Close sidebar
Close sidebar

Mugur Isărescu aduce vești proaste despre scumpirile de la finalul anului

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sorin Negru,

Mugur Isarescu, alături de premierul Nicolae Ciucă

[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Estimările BNR prezentate luni de Mugur Isărescu sunt cu aproape trei puncte procentuale mai pesimiste privind rata inflației din acest an. 

Citește și: Românii, tot mai neglijenți cu mâncarea

BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului, iar acum prognoza merge către 16,3%.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Veștile nu sunt bune nici pentru anul viitor. De la o inflație anuală de 7,5%, estimată anterior de BNR pentru 2023, Isărescu a anunțat azi o creștere previzionată până la 11,2%.

BNR începuse anul cu prognoze optimiste

Banca centrală începuse anul cu prognoze optimiste, dar le-a ajustat treptat în vară și toamnă.

BNR anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei privind prețurile  de consum este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

Prețurile vor exploda din nou când Guvernul va renunța la măsurile de compensare și plafonare

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Mugur Isărescu: ”La sfârşitul acestui an vedem o inflaţie mai mare decât în prezent"

”La sfârşitul acestui an vedem o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%. În noiembrie anul trecut, creşterea lunară a IPC a fost chiar zero. Nu vedem o asemenea performanţă şi în noiembrie anul acesta. Când va apărea în decembrie inflaţia din noiembrie, comparativ cu noiembrie anul precedent, va fi probabil peste 15%. Asta nu înseamnă că ce s-a întâmplat în octombrie a fost un accident", a declarat luni șeful BNR.

Potrivit acestuia, efectul de bază îşi joacă rolul său în evoluţia indicelui preţurilor de consum.

"Probabil datorită acestui lucru o să avem din nou o creştere a ratei anuale a inflaţiei până la 16%", a mai spus Isărescu. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI